Anul acesta аu fost confirmate 742 de cazuri noi cu HIV

  • 30 Noiembrie 2019 12:45
Anul acesta аu fost confirmate 742 de cazuri noi cu HIV

În primele zece luni ale anului curent, аu fost confirmate 742 de cazuri noi cu HIV, inclusiv 179 în teritoriile de est. Infecția afectează persoane tinere, de vârstă reproductivă, menținându-se la un nivel înalt transmiterea heterosexuală. Datele sunt prezentate de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în contextul marcării pe 1 decmbrie a Zilei mondiale de combatere SIDA, tranmsite Ipn.

La data de 1 ianuarie 2018 erau înregistrate 12 734 de cazuri de infecție cu HIV. Guvernul și-a asumat controlul asupra acestei epidemii prin realizarea Programului Național de prevenire și control al infecției HIV/SIDA și ITS pentru anii 2016-2020.

În țară se implementează servicii inovative de testarea rapidă pe bază de sânge capilar. Tratamentul antiretroviral, tratamentul infecțiilor oportuniste și co-infecțiilor, îngrijirea și suportul persoanelor care trăiesc cu HIV, precum și prevenirea transmiterii HIV de la mamă la făt, se acordă conform protocoalelor naționale, elaborate în baza ghidurilor Organizației Mondiale a Sănătății și  Programul Comun al Națiunilor Unite privind HIV/ SIDA (UNAIDS).

Peste 35 de mii de persoane din grupurile cu risc sporit de infecție beneficiază de servicii de prevenire, cu sprijinul resurselor considerabile oferite de Fondul Global de luptă Împotriva SIDA. În ultimii doi ani, au fost finanțate patru proiecte de reducere a riscurilor în rândul populației cheie, transmite IPN.

Ziua Mondială de combatere SIDA este marcată anual la 1 decembrie, în semn de solidaritate față de persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA. În Republica Moldova, cu această ocazie vor avea loc mai multe activități de sensibilizare și informare, cu sloganul: „E în puterea ta!”, în cadrul campaniei sociale „E în puterea ta să oprești epidemia HIV!”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:61 %
Vint:0,51 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău