Anul 2022 pentru educație a fost sub semnul reformării sistemului de învățământ superior

  • 27 Decembrie 2022 18:12
Anul 2022 pentru educație a fost sub semnul reformării sistemului de învățământ superior

Pentru Ministerul Educației și Cercetării anul 2022 a fost sub semnul reformării sistemului de învățământ superior și de cercetare prin fuzionarea unor universități și instituții academice. Au fost elaborate și puse în practică o serie de alte proiecte destinate dezvoltării și îmbunătățirii sistemului educațional, se arată într-un material video de totalizare difuzat de Guvern la final de an, transmite IPN.

Autoritățile din educație menționează adoptarea Legii cu privire la învățământul dual, care prevede compensarea până la 50% a cheltuielilor suportate de agentul economic pentru realizarea învățământului dual și majorarea remunerării elevilor care urmează acest program.

Șapte universități și șase colegii pedagogice au obținut finanțare totală în valoare de 14,3 milioane de euro pentru îmbunătățirea programelor de studii, formarea cadrelor didactice și dotarea sălilor, laboratoarelor și centrelor de cercetare.

Douăzeci și unu de instituții de învățământ profesional tehnic și 22 de agenți economici au primit granturi în sumă de 700 de mii de euro pentru consolidarea sistemului de învățământ dual.

Ministerul își trece la realizări și faptul că a fost dublată compensația anuală unică pentru cadrele didactice în învățământul general, de la 2 000 la 4 000 de lei, pentru circa 43 de mii de persoane.

Și bursele lunare ale sportivilor de performanță au fost dublate, fiind alocați suplimentar 15 milioane de lei.

O realizare a anului 2022 pe segmentul educației est și faptul că Republica Moldova a aderat la Programul Uniunii Europene „Orizont Europa” – program-cadru pentru cercetare și inovare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău