Anul 2011 a fost marcat de revoluții, dezastre, mondenități și scandaluri

  • 29 August 2013 11:42
Anul 2011 a fost marcat de revoluții, dezastre, mondenități și scandaluri

Anul 2011 a fost unul bogat în evenimente, de la revoluții, la dezastre, mondenități și scandaluri, întâmplări care au captat atenția consumatorilor de știri pe parcursul întregului an. S-au prăbușit regimuri, au fost răsturnați despoți și demagogi, au fo

Anul 2011 a fost unul bogat în evenimente, de la revoluții, la dezastre, mondenități și scandaluri, întâmplări care au captat atenția consumatorilor de știri pe parcursul întregului an. S-au prăbușit regimuri, au fost răsturnați despoți și demagogi, au fost incendiate orașe, iar capitalismul însuși a început să arate puțin haotic, într-un an comparat prin numărul și amploarea evenimentelor cu 1989.

Cătălin Gomboș vă prezintă în continuare un scurt rezumat al celor mai importante momente internaționale ale primei jumătăți a anului 2011.

Pe 14 ianuarie, în miez de iarnă, începe ceea ce analiștii au numit „Primăvara arabă”, o serie de mișcări populare care aveau să schimbe total fața politică a lumii arabe și care continuă și acum în Siria. Președinții Tunisiei, Zine el Abidine Ben Ali, și Egiptului, Hosni Mubarak, demisionează în urma protestelor masive de stradă. Cel mai tragic sfârșit îl are însă Moammar Gadhafi, care este ucis de forțele rebele, susținute de forțele NATO, care s-a implicat în debarcarea dictatorului Libiei prin atacuri aeriene cu rachete asupra obiectivelor regimului.

Pe 1 mai este anunțată știrea care avea să fie considerată cea mai importantă a anului: uciderea de către un commando a celui mai temut terorist, Osama bin Laden.

Vestea a declanșat un val de bucurie în Statele Unite ale Americii. 2011 a fost și anul în care palestinienii au încercat să obțină recunoașterea internațională a țării lor, prin demersul de intrare în rândul statelor membre cu drepturi depline ale Organizației Națiunilor Unite, în ciuda opoziției Statelor Unite și a Israelului. Tot în acest an, relațiile turco-israeliene au atins cel mai ridicat nivel de tensiune din ultimii ani. Iranul și-a confirmat statutul de focar de criză în Orient și în ultimele 12 luni, escaladarea conflictelor cu lumea occidentală culminând cu sancțiunile impuse acestui stat pentru dezvoltarea tehnologiilor militare nucleare în secret.

Crizele economico-politice din Europa au fost și ele la apogeu în 2011. Șefii guvernelor Greciei, Italiei și Spaniei au plătit cu funcțiile incapacitatea de a găsi soluții de redresare economică pentru statele lor, profund afectate de criza financiară din zona Euro. Crizele economice, și nu numai, au provocat și ample proteste stradale în Europa, Statele Unite dar și în țări ca Belarusul și Rusia, ceea ce i-a determinat pe cei de la revista Time să aleagă “protestatarul” ca persoană a anului 2011.

Dezastrul natural din Japonia, 12.000 de morți și 16.000 de dispăruți, ca urmare a unui cutremur urmat de un tsunami devastator, a provocat catastrofa nucleară de la Fukushima, prilej pentru comunitatea internațională de a reevalua rolul energiei nucleare.

Capturarea fostului lider militar al sârbilor bosnieci, Ratko Mladici, încarcerarea fostului premier ucrainian, Iulia Timoșenko și, cel mai recent, retragerea forțelor americane din Irak, ceea ce înseamnă, pentru Statele Unite, sfârșitul războiului în acea țară, au fost alte evenimente care au marcat anul 2011.

Audio: Relatează Cătălin Gomboș

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău