Anual peste 500 de femei mor din cauza cancerului de sân în Republica Moldova
-
06 Octombrie 2022 13:41
Anual peste 500 de femei mor din cauza cancerului de sân în Republica Moldova, incidența acestei maladii constituind anul trecut aproape 32 cazuri la 100 de mii populație, fiind unul dintre cele mai răspândite tipuri de cancer. Potrivit statisticilor, principalele cauze de îmbolnăvire sunt factorul genetic, alimentația nesănătoasă și adresarea tardivă la medic, transmite Radio Chișinău.
Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer în rândul femeilor din întreaga lume. În Europa, 21% din cazurile de cancer la sân apar la persoanele mai tinere de 50 de ani, Republica Moldova nefiind o excepție. Într-un interviu pentru Radio Chișinău, medicul mamolog, Natalia Manea, a menționat că principalele cauze care duc la îmbătrânirea precoce a țesutului glandei mamare și îmbolnăvirea acestuia sunt fumatul, dereglările hormonale, alimentația nesănătoasă, consumul exagerat de cofeină, un mod de viață sedentar, dar și frica de controalele profilactice.
„În jur de 500 de femei pe an mor din cauza acestei maladii în Rep. Moldova, deoarece adresarea la medic este tardivă. Pierd lupta cu viața în primul an de tratament. Dacă se adresează tardiv, nu putem să facem nimic și pacienta este îndreptată la tratament simptomatic, paliativ. Cu cât mai repede se adresează, cu atât sunt mai mari și șansele de vindecare”, transmite Natalia Manea
Luna octombrie în Republica Moldova și în lume este ”Luna de conștientizare a cancerului mamar”, urmând a fi organizate mai multe acțiuni de informare și depistare a cancerului de sân, una dintre care este maratonul ”Run Pink Moldova”, pe 9 octombrie la Orhei.
Potrivit medicului Natalia Manea, o femeie diagnosticată cu cancer are nevoie de consiliere psihologică pentru a depăși suferința cauzată de boală:
„Femeia trece în aceste momente printr-o stare psiho-emoțională destul de complicată, și are nevoie, desigur, de o asistență cu un psiholog care ajută foarte mult pentru a se echilibra psihologic și a primi decizii corecte, pentru a merge în tratament, pentru a trece toate etapele acestea care urmează să le facă”, transmite Natalia Manea
Potrivit datelor statistice, în Republica Moldova cancerul glandei mamare ocupă primul loc în structura morbidității prin tumori maligne la femei.