Anual mor 14.000 de ruși pentru că beau loțiuni, poțiuni, odecolon, soluții de curățare. Cum este posibil?

  • 23 Decembrie 2016 09:58
Anual mor 14.000 de ruși pentru că beau loțiuni, poțiuni, odecolon, soluții de curățare. Cum este posibil? Kommersant

In regiunea Irkutsk a fost introdusa stare de urgență dupa ce peste 60 de persoane au murit din cauza consumului de ”concentrat pentru baie – păducel”. Pe eticheta produsului scrie ca solutia conține 93% alcool etilic.

Ulterior, Biroul regional Rosalkogolregulirovanie (Autoritatea care reglementeaza piata alcoolului) a anuntat că, în realitate, concentratul de baie baut de victime continea alcool metilic și antigel, scrie paginaderusia.ro.

Potrivit Rospotrebnadzor, în 2015, din cauza otrăvirii cu „produse care conțin  alcool”, în Rusia au murit mai mult de 14 de mii de oameni. Agenția precizeaza că principala cauză a morții a fost intoxicația cu etanol și „alcool nespecificat” – parfumuri si odecolon, solutii de curatat geamuri, alcool surogat, alcool industrial, lichid de frână, antigel și altele.

La ce foloseste ”concentratul de baie”?

Concentratul are utilizari in cadrul „băilor terapeutice.” Se crede că daca faci baie cu extract de păducel este extrem de benefic pentru sănătate, în special pentru piele. Din punct de vedere științific eficiența acestei proceduri nu a fost dovedită.

Însa amatorii de alcool ieftin folosesc produsele respective pentru ca le ofera un acces ieftin la alcool. În magazine, prețul minim pentru o sticla de vodca de 0,5 l este de 190 de ruble (3 euro). Mulți ruși (în special alcoolicii), pur și simplu nu își pot permite să cumpere băutură de calitate, astfel încât consuma tot felul de surogate. Cu toate acestea, „concentratul de baie păducel”, din care au murit în Irkutsk mai mult de 60 de oameni – nu este mult mai ieftin ca o vodca – 60 ruble per 250 mililitri.

Potrivit RBC, surogatele spirtoase sunt consumate in loc de bauturi alcoolice în mod regulat de fiecare al zecelea rus. Piata de surogat spirtos reprezinta 20% din piața de băuturi alcoolice. În multe regiuni din Rusia exista chiar aparate stradale care vand așa-numitele fanfurici – sticlute cu tot felul de loțiuni pe bază de alcool. O astfel de sticluta costa 20 de ruble și poate fi cumpărata în orice moment al zilei chiar și de către copii.

Aproape orice substanta care conține alcool – poțiuni, lotiuni, odecolon, detergenți lichizi – sunt consumate de rusi altfel decat scrie pe eticheta.

„Păducelul” este unul dintre cele mai populare ”branduri”. In afara de concentratul de baie, extractul de păducel este utilizat în loțiuni și tincturi medicale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Fri
11
Arhivă Radio Chișinău