Antreprenorii agricoli vor avea acces la un meniu de peste 30 de tehnologii pentru a-și digitaliza afacerea

  • 25 Mai 2022 11:30
Antreprenorii agricoli vor avea acces la un meniu de peste 30 de tehnologii pentru a-și digitaliza afacerea

Un program de transformare digitală a agriculturii de 10 mln lei va fi lansat în iunie de Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizare a Agriculturii și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia. Tehnologiile digitale pot transforma rapid sectorul agricol în țara noastră sporindu-i productivitatea, competitivitatea și sustenabilitatea. Indicele digitalizării în agricultura R. Moldova este unul dintre cele mai scăzute în rândul statelor Uniunii Europene (66.8 puncte din 100), principalele bariere fiind costurile tehnologiilor, abilitățile reduse de utilizare a acestora, dar și infrastructura subdezvoltată de transmisiune a datelor.

„Sectorul agricol este coloana vertebrală a economiei naționale și este prioritar să identificăm noi modalități de a spori productivitatea, inovația și competitivitatea acestuia, iar programele de gestionare a agriculturii inteligente, soluțiile IT pentru reziliența climatică – pot garanta o eficacitate și durabilitate sporită a sectorului”, a declarat Sergiu GHERCIU, secretar de stat, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, la evenimentul de prezentare a rezultatelor studiului.

Agricultura este un sector strategic pentru R. Moldova. 14,9% din Produsul Intern Brut al țării a fost asigurat în 2021 de exporturile agricole, care au însumat 220 de milioane de euro în 2020. Circa 21% din totalul forței de muncă din Moldova este angajată în agricultură.

65% din fermierii moldoveni nu se consideră suficient de informați și instruiți în utilizarea tehnologiilor inovative în agricultură, 80% doresc să implementeze tehnologii moderne în afacerea lor, dar majoritatea (75%) au nevoie de acces la programe de finanțare în condiții atractive, inclusiv granturi – arată rezultatele unui studiu dezvoltat în acest an de Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID și Suedia. Echipe mixte de ingineri, agronomi, specialiști naționali și internaționali în digitalizare și tehnologii verzi au aplicat o metodologie complexă și participativă, incluzând chestionare, vizite și evaluări în teren, interviuri, focus-grupuri, studierea cadrului sectorial, pentru a identifica, prioritiza și seta un set de intervenții, programe de finanțare și asistență în implementarea la scară națională în sectorul real al agriculturii a tehnologiilor noi și soluțiilor digitale.

„USAID este mândră să facă echipă cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și ADMA pentru a dezvolta foaia de parcurs, cadrul vizionar și meniul de tehnologii pentru transformarea digitală a sectorului agricol al Republicii Moldova. Aceste instrumente vor sprijini autoritățile în impulsionarea  transformării digitale a agriculturii, permițând fermierilor să facă investiții esențiale în noile tehnologii. USAID va oferi asistență în valoare de circa 5 milioane MDL pentru programe de tehnologie în agricultură, împreună cu ADMA, pentru a stimula adoptarea tehnologiei. Sectorul agricol este fundamentul economiei Moldovei și acordarea de prioritate transformării sale digitale va asigura că fermierii și producătorii de produse alimente din Moldova vor fi rezilienți la crize datorită eficienței, productivității și sustenabilității sporite”, susține John Riordan, Director adjunct, Misiunea USAID Moldova.

„În calitate de co-finanțator alături de USAID, Suedia este mândră să sprijine Proiectul Tehnologiile Viitorului în intervențiile sale în agricultură realizare împreună cu ADMA. Este o inițiativă concepută în timp util, pentru a ajuta antreprenorii din sectorul agricol să dezvolte mecanisme și sisteme ce le vor asigura rezistența la șocurile dictate de lanțurilor globale de aprovizionare cu alimente. Acum, mai mult ca niciodată, industria agricolă din Moldova trebuie să investească în senzori, drone și alte tehnologii care le vor spori competitivitatea și îi vor ajuta să acceseze noi piețe. Așteptăm cu nerăbdare să lansăm acest program alături de partenerii noștri de la ADMA”, spune Madelene Eichhorn, Manageră Programe, Ambasada Suediei în Republica Moldova

Folosind o metodologie complexă de evaluare și selecție, autorii studiului au dezvoltat un meniu de peste 30 de tehnologii digitale (grupate în 5 ancore tehnologice) ce sunt recomandate a fi preluate de antreprenorii agricoli din Moldova. Printre acestea se numără: dispozitivele Internetului obiectelor (IoT) pentru agricultura inteligentă, dronele, programele de gestionare a agriculturii inteligente, senzorii mobili pentru colectarea datelor sau soluțiile IT pentru reziliența climatică. Lista completă a meniului de tehnologii și studiul pot fi accesate aici: https://bit.ly/3GiAznh

Transformarea digitală a sistemelor agroalimentare necesită un mediu de afaceri favorabil, investiții publice complementare, dezvoltarea „factorilor tehnologici” și investiții în capitalul uman (programe de îmbunătățire a competențelor, centre de idee, coaching în afaceri) și ferme experimentale, relevă datele studiului. Studiul demonstrează și necesitatea creării unei „magistrale digitale” care să conecteze actorii sistemului de piață prin sisteme contabile compatibile, analiză centralizată a datelor și registre electronice publice (cum ar fi MConnect Open API); investirea în infrastructura de comunicații, cum ar fi Low Range Wide Area Network (LoRaWan), care permite conexiunea la internet wireless pentru numeroase dispozitive hardware, care este esențială pentru realizarea viziunii pentru agricultură inteligentă și un „Internet al lucrurilor” (IoT); utilizarea proiectelor pilot experimentale de fermă, rețea de stații meteo; asigurarea funcționării registrelor electronice și a interconectivității; programe de formare, precum și politici adecvate și programe de finanțare.

Programul pilot de finanțare a inițiativelor antreprenoriale de transformare digitală a agriculturii cu un buget în valoare totală de 10 mln lei va fi lansat în iunie de ADMA și FTA. Condițiile detaliate ale programului vor fi comunicate ulterior.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Tue
17
Wed
18
Thu
18
Fri
19
Sat
22
Arhivă Radio Chișinău