Antony Blinken anunță că SUA vor susține R. Moldova în gestionarea crizei refugiaților și a cerut aprobarea unui fond de 2,7 miliarde de dolari în acest sens: „SUA susțin suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova”

  • 06 Martie 2022 13:19
Antony Blinken anunță că SUA vor susține R. Moldova în gestionarea crizei refugiaților și a cerut aprobarea unui fond de 2,7 miliarde de dolari în acest sens: „SUA susțin suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova”

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, s-a aflat în vizită în Republica Moldova, duminică, 6 martie. SUA vor susține R. Moldova în gestionarea crizei refugiaților și a cerut aprobarea unui fond de 2,7 miliarde de dolari în acest sens. SUA susțin suveranitatea și integritatea teritorială a R. Moldova și vor investi 18 milioane de dolari pentru consolidarea sectorului energetic al R. Moldova.

Președinta Maia Sandu a declarat în cadrul conferinței comune cu secretarul american de stat că în cei 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre cele două țări,  SUA au susținut efortul R. Moldova de consolidare a democrației și economiei. „Suntem recunoscători pentru asistența oferita de SUA în această perioadă peste 1,7 miliarde de dolari care ne-a ajutat să ne consolidăm ca stat. Apreciem susținerea fermă a SUA pentru integritatea și suveranitatea R. Moldova și parcursul nostru european”, a declarat Maia Sandu. Ea spus că ar fi dorit ca această vizită să fi avut loc pe timp de pace. „Am început să reformăm sistemul justiției, să combatem corupția în instituțiile statului, am început să lucrăm la îmbunătățirea mediului de afaceri și atragerea investițiilor. Vrem să construim o țară rezilientă, competitivă, prosperă. Realitatea în care ne-am trezit pe 24 februarie, însă, a pus pe pauză planurile noastre. Ne aflăm într-o perioadă sumbră în întreaga regiune, unde toate eforturile sunt îndreptate spre un singur obiectiv - pacea în regiune”.

Războiul din Ucraina se desfășoară chiar la frontiera țării noastre, a spus Maia Sandu și a subliniat că dialogul și soluțiile pașnice este singura modalitate de a pune capăt agresiunii împotriva Ucrainei. „Ca țară neutră am decis să întindem o mână de ajutor oamenilor care sunt afectați direct de urgia războiului. Peste 250 de mii de oameni au trecut frontiera de la începutul războiului, iar o bună parte din ei încă rămân în țara noastră”. Maia Sandu a spus că acesta este un efort semnificativ pentru o țară mică ca R Moldova cu venituri modeste. „În pofida provocărilor foarte mari nu putem întoarce spatele acestor oameni, avem obligația morală să-i ajutăm. RM are nevoie de ajutorul și contribuția imediată și semnificativă a comunității internaționale pentru ca să putem face față acestor provocări. Avem nevoie urgentă de ajutoare pentru cazarea acestor oameni și redirecționarea celor care vor să plece mai departe. Doar cu eforturi comune ale tuturor partenerilor putem ajuta Ucraina. Avem nevoie de ajutorul comunității internaționale în primul rând pentru încetarea luptelor. Sper ca turneul pe care îl întreprindeți în regiune  va contribui la eforturile de pace în Ucraina”.

Maia Sandu a mai declarat că vizita secretarului american de stat va da un suflu nou parteneriatului dintre R. Moldova și SUA, că va fi continuat dialogul politic și de securitate, că vor fi dezvoltate proiectele de reziliență energetică, și va fi avansat dialogul pe justiție și colaborarea în domeniul recuperării activelor furate de la cetățenii Republicii Moldova.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că în cei 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice cu R. Moldova, SUA nu s-au confruntat niciodată cu un moment atât de urgent, cu provocări ca cele de astăzi. Războiul nejustificat al Rusiei contra Ucrainei a declanșat o criză umanitară care are deja un impact enorm în zonă, inclusiv în R. Moldova”. El a spus că R. Moldova merită gratitudinea comunității internaționale pentru primarea refugiaților din Ucraina și a afirmat că SUA vor face tot ce e posibil pentru ajuta Moldova în asistența acestor oameni. „Administrația Biden a cerut Congresului să aprobe fonduri de 2,75 de miliarde de dolari pentru asistența umanitară, pentru nevoile comunității din Ucraina, acelor țări care ajută în gestionarea acestei crize. Comunitatea internațională are acestă răspundere de ajuta Moldova”, a spus Antony Blinken.

Secretarul american de stat al SUA a declarat că invazia Rusiei este o încălcare a integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei și a exprimat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea tuturor statelor,  inclusiv Moldova. „Țările au dreptul să-și aleagă viitorul propriu. Moldova a ales parcursul democratic, statul de drept și o relație mai apropiată de UE. Noi sprijinim acest lucru, inclusiv statutul de neutralitate”.

De asemenea, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat că SUA vor investi 18 milioane de dolari pentru consolidarea sectorului energetic, important pentru securitatea și suveranitatea R. Moldova.

El a mai spus că SUA vor susține R. Moldova în lupta împotriva corupției, întărirea reformelor democratice, întărirea sectorului public și cel al justiției, precum și în dezvoltarea unui sector media independent, care să ofere informații de încredere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
16
Sun
14
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău