Anticorupție | Flash-mob la GBC: „Trotuarele sunt publice!” (FOTO)
-
16 Octombrie 2017 14:38
Mai mulți jurnaliști și reprezentanți ai organizațiilor media au desfășurat luni, 16 octombrie, un flash-mob în fața clădirii Global Business Center (GBC), despre care se cunoaște că aparține liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Asta după ce, săptămâna trecută, două jurnaliste de la Ziarul de Gardă care filmau un reportaj pe o stradă din apropierea edificiului GBC, au fost somate de angajații serviciului de securitate al GBC să părăsească acea zonă și să-și caute un alt loc pentru filmări, motivând că edificiul ar fi o proprietate privată.
Jurnaliști au venit la flash-mob cu pancarte prin care au vrut să transmită mesajul că presa are dreptul să filmeze în orice spațiu public. „Paznicii GBC nu sunt stăpânii jurnaliștilor”, „Jurnaliștii nu se lasă intimidați” și „Jurnalismul de investigație a apărut înaintea GBC” mai scria pe plăcuțe. Un tânăr a venit cu fotografia lui Vlad Plahotniuc pe frunte și mesajul „Stăpânul (trotuarelor, străzilor, clădirilor, satelor, orașelor) vostru”, iar o altă protestatară a scris cu creta pe asfalt „Trotuarele sunt publice!”, notează Anticoruptie.md.
Evenimentul a fost organizat după ce miercuri, 11 octombrie, două jurnaliste ale publicației Ziarul de Gardă au fost împiedicate de angajații serviciului de securitate al GBC să filmeze în spațiul public din zona în care este amplasată clădirea.
Mai multe organizațiile neguvernamentale de media, printre care și Centrul de Investigații Jurnalistice, au condamnat abuzurile. „ONG-urile de media cheamă la respectarea drepturilor jurnaliștilor care își fac munca în spațiul public. Precizăm că, prin Legea presei, statul garantează apărarea onoarei și demnității jurnalistului, îi ocrotește sănătatea, viața și bunurile. Legea cu privire la libertatea de exprimare stipulează că dreptul la respectul vieții private și de familie «nu se extinde asupra informațiilor despre viața privată și de familie răspândite cu acordul expres sau tacit al persoanei sau obținute în locurile publice când persoana nu poate conta, în mod rezonabil, pe intimitate». Reamintim că împiedicarea în mod intenționat a activității mass-media sau a jurnalistului este o faptă care contravine Codului penal al Republicii Moldova”, potrivit unui apel public.
Semnatarii apelului au cerut Ministerului Afacerilor Interne să investigheze acest caz și să ia măsurile de rigoare față de persoanele care au împiedicat jurnalistele ZdG să filmeze în spațiul din apropierea clădirii GBC.