Anticorupței.md | Viorel Morari: Dosarul privind presupusa finanțare a PSRM din bani din Federația Rusă ar putea fi reluat (Revista presei)

  • 30 Octombrie 2019 10:37
Anticorupței.md | Viorel Morari: Dosarul privind presupusa finanțare a PSRM din bani din Federația Rusă ar putea fi reluat (Revista presei)

Ziarul de Gardă publică numele celor patru candidați la funcția de procuror general selectați de comisie pentru a fi propuși Consiliului Superior al Procurorilor – Oleg Crîșmaru, Vladislav Gribincea, Veaceslav Soltan și Alexandr Stoianoglo, și oferă mai multe date despre ei. Astfel, trei dintre ei sunt procurori sau foști procurori și doar unul este reprezentant al societății civile.

Totodată – unul este fost deputat al Partidului Democrat. „Sper că vă veți convinge de obiectivitatea aprecierii, vizualizând înregistrarea video a interviurilor, care va fi disponibilă începând cu a doua jumătate a zilei de mâine. Totodată, cred că au fost spulberate orice dubii vizavi de intenția guvernului de a limita competență CSP în selectarea candidaților, propunând în lista scurtă nu 2, ci 4 candidați, dintre care 3 sunt procurori sau foști procurori”, a scris șefa de la Justiție, Olesea Stamate, pe pagina sa de Facebook, notează publicația.

Guvernul a criticat proiectul de lege, elaborat de deputații Partidului Șor, Marina Tauber și Denis Ulanov, care prevede modificarea unor prevederi din Legea cu privire la Procuratură și din Codul Electoral, scrie portalul Anticorupție.md. Potrivit proiectului, procurorul general ar urma să fie ales prin vot universal și demis pe calea referendumului republican. Avizul negativ, elaborat de Guvern, urmează să fie examinat în ședința de vineri a Cabinetului de Miniștri.

Aceeași sursă informează că procurorul Anticorupție, Viorel Morari, nu exclude că dosarul privind presupusa finanțare a Partidului Socialiștilor din bani din Federația Rusă, despre care vorbea președintele Igor Dodon la negocierile din primăvară cu Vladimir Plahotniuc, filmate cu camera ascunsă, ar putea fi reluat.Dosarul se află la mine pe masă. Sunt 12 volume. Ca procuror ierarhic superior am obligațiunea de a verifica și a analiza dacă a fost luată o decize corectă și că întradevăr nu există temei pentru pornirea unui dosar penal”, a declarat  șeful Procuraturii Anticorupție în cadrul ultimei ședințe a Clubului Jurnaliștilor de Investigație. Viorel Morari a precizat că Igor Dodon nu are vre-o calitate în niciun dosar aflat în gestiunea Procuraturii Anticorupție.

Adevărul scrie că deputatul neafiliat Octavian Țîcu a anunțat că va iniția un proiect de lege privind elaborarea și adoptarea Legii Lustrației, după ce secretarul de stat al MAE, Vladislav Kulminski, l-a amenințat cu judecata ca urmare a afirmațiilor lui Octavian Țîcu, potrivit cărora, Vladislav Kulminski este „agent de influență rus”. „Legea Lustrației va deveni preocuparea principală în activitatea mea parlamentară și unul din punctele programatice principale ale campaniei pentru prezidențiale din 2020”, a adăugat Țîcu.  

Aflat în afara țării, Vlad Plahotniuc ar fi comunicat de mai multe ori cu fostul vicepreședinte al PDM, Vladimir Cebotari. Deputatul democrat a declarat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8 că Plahotniuc ar fi vrut să se întoarcă în țară, însă a renunțat pe motiv că la 11 octombrie magistrații de la Judecătoria sec. Ciocana au emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele ex-liderului PDM. Deputatul democrat a spus și care a fost motivul pentru care fostul președinte al PDM a plecat din țară, motivul fiind că ar fi existat ”pericole reale și foarte imediate în privința lui și familiei”.

Tribuna publică opinia avocatului Asociației Promo-LEX, Dumitru Petru Sliusarenco, despre calitatea dezbaterilor electorale și calitatea discursului politic din Moldova. ”În 2019, în campania pentru Parlamentare în programul de monitorizare a discursului de ură am identificat 27 de cazuri când participanții s-au denigrat, au incitat la ură, discriminare și violență, în emisiunile TV. Câte reacții au fost pe marginea acestor cazuri? Zero. Jurnaliștii și moderatorii de emisiuni în mare parte chicotesc la glumele misogine, bădărăniile homofobe sau chiar instigarea la violență”, a scris Sliusarenco pe pagina sa de Facebook.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău