Anticipate | PAS propune modificări la Constituție

  • 07 Iulie 2021 10:38
Anticipate | PAS propune modificări la Constituție

Nu e de ajuns ca odată cu alegerile parlamentare cetățenii să alunge hoții din funcții de conducere, ci trebuie să li se facă dreptate oamenilor și să fie construite instituții care să nu mai permită hoția, să-i pedepsească aspru pe cei care bagă mâna în banul public. O reformă veritabilă a justiției e vitală pentru a asigura o viață bună, pentru că nu poate fi posibilă mărirea pensiilor, salariilor, reparația drumurilor, școlilor, grădinițelor și spitalelor atât timp cât banii pentru acestea merg spre hoți. Sunt declarațiile deputatului Sergiu Litvinenco, candidat la alegeri pe listele PAS. Candidatul spune că, exact în ziua când va avea loc ședința de constituire a noului parlament, PAS va depune la Curtea Constituțională două proiecte de modificare a Constituției, care deja sunt elaborate și așteaptă avizul Curții, transmite IPN.

La o conferință de presă, Sergiu Litvinenco a precizat că primul e un proiect care va simplifica mecanismele de confiscare a averilor funcționarilor și demnitarilor publici. Proiectul de lege propune ca, atât timp cât funcționarii nu pot justifica averea, aceasta să le fie confiscată. Proiectul face mai ușoară confiscarea prin inversarea sarcinii probei. Adică, nu doar statul trebuie să demonstreze că proveniența averii e justificată, legală, ci și funcționarul. Dacă nu o face, averea trebuie confiscată, averea reală, nu doar cea declarată.

Al doilea proiect de lege de modificare a Constituției ține de limitarea imunității deputaților. Se propune introducerea în textul Constituției a unei prevederi de neaplicare a imunității parlamentare pentru aleșii poporului suspectați de spălare de bani, corupere pasivă, trafic de influență și îmbogățire ilicită.

După obținerea avizului de la Curte, cele două proiecte vor fi depuse la Parlament. „Nu vom ezita să promovăm măsuri dure, de aceea, imediat după alegeri, vom începe să curățăm sistemul de justiție, astfel ca să facem dreptate oamenilor”, a declarat candidatul PAS.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
23,85
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:6,69 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
15
Fri
11
Sat
12
Arhivă Radio Chișinău