Anticipate | Europarlamentarul Eugen Tomac: Cel mai mare adversar pe care îl vor avea cetățenii, pe lângă propagandă și dezinformare, va fi absenteismul

  • 01 Iulie 2021 13:46
Anticipate | Europarlamentarul Eugen Tomac: Cel mai mare adversar pe care îl vor avea cetățenii, pe lângă propagandă și dezinformare, va fi absenteismul

Dezinformarea și ingerințele externe în Republica Moldova capătă dimensiuni mai mari în perioadele electorale. Piața mediatică de la Chișinău este dominată în continuare de sursele media rusești, care promovează narative anti-occidentale. Sunt câteva dintre concluziile dezbaterii online, organizată de europarlamentarul Eugen Tomac, cu tema „Dezinformarea și ingerințele externe în procesul electoral din Republica Moldova”, transmite Radio Chișinău.

Republica Moldova nu are o strategie de securitate, un document care să încorporeze toate pârghiile prin care statul se poate proteja de ingerințele străine, în special în perioadele electorale. În campaniile electorale, inclusiv în cea de acum, presa online afiliată rușilor difuzează știri false și distribuie narative anti-Occident, care vizează câțiva actori politici din Republica Moldova, susține directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei.

„Maia Sandu e ținta predilectă a mediilor propagandistice rusești din Republica Moldova. Ei își dau seama că ea va influența alegerea cetățenilor la 11 iulie, respectiv tunurile sunt îndreptate asupra ei. În ultimele zile de campanie vom asista la mari manipulări și fake news-uri, mai mare ca cele de la alegerile din 2016”.

Directorul think tank-ului Expert Forum de la București, Sorin Ioniță, punctează că miza importantă este după alegerile parlamentare anticipate de la Chișinău și nevoia de a curăța Republica Moldova de corupție și clientelism.

 „Tema curățării statului de corupție și clientelism, dar în sens foarte simplu, și scoaterea statului din captura în care l-au ținut elita politică de la Chișinău, și subsidiar reforma justiției. Dacă în urma acestor alegeri va rezulta o majoritate pro-europeană clară și se va forma un guvern, atunci va urma o reacție absolut violentă, așa cum a fost și în România a grupurilor de interese care nu vor ca situația în Republica Moldova să se clarifice. Sigur influența Rusiei există, că nu-i convine să piardă teritorii, dar cred că miza foarte multor actori din Moldova e să țină Moldova în zona gri, ca să o poată folosi ca un ”stat client”, ca să poată sustrage resurse publice prin diverse scheme”.

Europarlamentarul Eugen Tomac a subliniat importanța participării la vot pentru cetățenii Republicii Moldova. El a atras atenția și asupra faptului că Rusia vrea să creeze confuzie, inclusiv prin dezinformare, atât în Republica Moldova, cât și în Uniunea Europeană.

„Cel mai important aspect e să facem tot ce ne stă în putință să-i convingem pe cetățeni că cel mai mare adversar pe care îl au în clipa de față, pe lângă propagandă și dezinformare, va fi absenteismul. Îmi doresc foarte mult ca oamenii să conștientizeze că este absolut esențial să se implice, să participe la alegerile anticipate. Este foarte important pentru viitorul Republicii Moldova, pentru că UE a pregătit deja un plan de 600 de milioane de euro prin care să ajute Republica Moldova să-și revină după criza provocată de pandemie. Kremlinul e interesat să creeze confuzie atât în România, cât și la est de Prut, cât și în toată Uniunea Europeană”

Dezbaterea a fost organizată în cadrul Comisiei  speciale din Parlamentul European privind ingerințele externe în toate procesele democratice din cadrul Uniunii Europene, inclusiv privind dezinformarea.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău