Anticipate | Avocatul poporului cere CEC să revizuiască în regim de urgență lista secțiilor de votare pentru diasporă

  • 24 Iunie 2021 18:00
Anticipate | Avocatul poporului cere CEC să revizuiască în regim de urgență lista secțiilor de votare pentru diasporă

Avocatul Poporului solicită Comisiei Electorale Centrale să revizuiască în regim de urgență lista secțiilor de votare în străinătate pentru alegerile parlamentare din 11 iulie. Ombudsmanul cere majorarea numărului secțiilor de votare potrivit evaluărilor prezentate de MAEIE și listei inițiale a CEC.

În demersul său, Avocatul Poporului face trimitere la standardele naționale și internaționale, reafirmând că universalitatea sufragiului reprezintă realizarea dreptului electoral indiferent de orice.

Avocatul Poporului mai accentuează că demersul Ministerului de Externe cu propunerile formulate privind necesitatea și posibilitatea creării numărului secțiilor de votare în străinătate trebuie să fie luate în considerare mai ales în condițiile în care cadrul legislativ nu conține reglementari clare și fixe pentru CEC, fiind lăsată la latitudinea autorității electorale luarea unei atare decizii importante.

Ombudsmanul mai amintește de Opinia Comisiei de la Veneția din 2018, prin care autorităților moldovenești li s-a recomandat repetat ”să stabilească în cadrul național legal criterii clare și fixe pe care CEC să le urmeze și să evite orice decizii arbitrare sau nerezonabile pentru restricționarea dreptului la vot în străinătate de către alegători care nu sunt preînregistrați”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău