ANTA lansează emiterea actelor permisive și a extraselor în format electronic

  • 03 August 2023 17:14
ANTA lansează emiterea actelor permisive și a extraselor în format electronic

Agenția Națională Transport Auto lansează procesul de emitere a actelor permisive și a extraselor în format electronic. Astfel, de astăzi utilizatorii SIA „e-Autorizație Transport” pot beneficia de încă un proces digitalizat ce vizează activitatea profesională, implementat cu susținerea Programului USAID Reforme Instituționale și Structurale în Moldova (MISRA) în cadrul proiectului de dezvoltare a modulului Registrul Rutelor și a altor funcționalități ale SIA „e-Autorizație Transport”, transmite IPN.

Potrivit ANTA, noua soluție digitală va facilita procesul de eliberare a documentelor și va economisi timpul operatorilor de transport rutier și al agenților economici. Mecanismul sistemului va genera seria, numărul și codul QR pentru mai multe acte permisive și extrase din registre cu acoperire națională. Este vorba despre acte de coordonare a traseelor, autorizația specială de transport, autorizația pentru activitate de Stație Inspecție Tehnică Periodică și autorizația pentru activitatea de cântărire a vehiculelor rutiere. La fel este vorba despre extrase din Registrul Operatorilor de Transport Rutier (ROTR), Registrul de Stat al Întreprinderilor ce desfășoară activitate de transport în cont propriu, Registrul activităților conexe.

Astfel, beneficiarii serviciilor ANTA vor dispune de noi posibilități în utilizarea cabinetului personal din SIA „e-Autorizație Transport”. Sistemul va anunța prin intermediul formularului de notificare a solicitantului despre emiterea actului permisiv/extrasului, cu link spre descărcare și imprimare directă a acestuia pentru a putea fi utilizat. Sistemul va oferi posibilitatea vizualizării actelor permisive/extraselor deținute, cu posibilitatea descărcării acestora, fără restricții. La descărcarea actului permisiv sau extrasului nu se va solicita actul de predare-primire.

Scanarea codului QR aplicat pe autorizațiile și extrasele emise electronic va permite verificarea și obținerea rapidă a informațiilor, reducând direct și timpul de efectuare a controlului de către inspectorii Agenției pentru a nu crea abateri semnificative de la graficul operațiunilor de transport.

Dat fiind faptul că utilizarea proceselor digitale menționate sunt gratuite, ANTA îndeamnă companiile de transport să solicite extrasele din registre de tip nou prin cabinetul personal din SIA „e-Autorizație Transport”. ANTA anunță că pe măsura dezvoltării modulului Registrul Rutelor din SIA „e-Autorizație Transport” urmează eliberarea electronică și a autorizațiilor de transport rutier de persoane prin servicii regulate la nivel național.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:2,57 m/s
Wed
12
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
13
Arhivă Radio Chișinău