ANSP: Pentru a preveni intoxicațiile cu nitrați, cetățenii sunt îndemnați să procure fructe și legume doar din locuri autorizate

  • 06 August 2023 12:20
ANSP: Pentru a preveni intoxicațiile cu nitrați, cetățenii sunt îndemnați să procure fructe și legume doar din locuri autorizate

Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) recomandă procurarea fructelor și legumelor doar din locuri autorizate pentru a preveni intoxicațiile cu nitrați, informează MOLDPRES.

În sezonul cald, populația consumă cele mai multe fructe și legume. Pe lângă aportul de vitamine și beneficiile incontestabile pe care le are consumul produselor vegetale, acesta poate prezenta și anumite riscuri în cazul utilizării în alimentație a unor produse cu un conținut sporit de nitrați, scrie sursa citată.

Nitrații reprezintă săruri ale acidului azotic, care se află în mod natural în toate tipurile de sol și ajută planta să crească, alimentându-i rădăcinile și contribuind astfel la creșterea și dezvoltarea fructelor și legumelor. Ținând cont de aceste proprietăți, în unele cazuri, pentru a obține o recoltă mai bogată, un aspect mai frumos al fructului, unii producători adaugă îngrășăminte în exces, fapt ce se poate solda cu un conținut sporit de nitrați în produsul final.

„Este necesară alegerea corectă a fructelor și legumelor consumate. Nu întotdeauna cele mai mari și frumoase produse sunt și cele mai sănătoase. Specialiștii în sănătate recomandă procurarea acestora doar din locuri autorizate, precum și verificarea certificatului de inofensivitate, dacă sunt careva suspecții privitor la calitate”, se menționează într-un comunicat de presă al ANSP.

Un alt aspect foarte important este reducerea cantității de nitrați după achiziționarea produselor vegetale. „Acest fapt se face prin curățire, decojire și evitarea consumului acelor parți ale plantelor în care concentrația de nitrați este maximă. Totodată, menținerea în apă rece timp de 1,5-2 înainte de a fi preparate, precum și adăugarea vitaminei C, un strop de suc de lămâie, va ajuta la neutralizarea nitraților”, a precizat instituția.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, sunt stabilite anumite cantități zilnice maxime inofensive pentru organism, iar ceea ce depășește doza zilnică de nitrați de 3,7 mg la 1 kg greutate corporală și, respectiv, nitriți – 0,2 mg/kg, poate provoca diferite afecțiuni sau dereglări ale stării de sănătate. Principalele semne ale unei intoxicații cu nitrați sunt: slăbiciune, dureri de cap, amețeli și tulburări ale sistemului respirator.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău