ANSP: Alcoolul poate perturba dezvoltarea fătului în orice stadiu al sarcinii

  • 09 Septembrie 2022 20:00
ANSP: Alcoolul poate perturba dezvoltarea fătului în orice stadiu al sarcinii

Alcoolul poate perturba dezvoltarea fătului în orice stadiu al sarcinii, inclusiv în primele etape, înainte ca femeia să știe că este însărcinată. Atenționează specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică în contextul Zilei internaționale de conștientizare a spectrului tulburărilor alcoolice fetale, marcată anual în ziua a 9-a a lunii a 9-a, transmite IPN.

Anul acesta evenimentul se desfășoară cu tematica „Construirea punctelor forte și a abilităților”. Femeile sunt îndemnate să nu consume alcool dacă planifică să rămână sau dacă sunt însărcinate.

La nivel global, consumul de alcool crește alarmant în rândul femeilor aflate la vârsta fertilă (15-49 de ani). În Uniunea Europeană, prevalența consumului în rândul femeilor însărcinate este de 25,2%. Până la 70% dintre gravidele care consumă alcool obișnuiesc să bea mai mult de 1-2 doze de alcool pe săptămână, chiar și în primului trimestru de sarcină, iar între 3 și 5% dintre acestea consumă excesiv alcool pe perioada sarcinii.

„Expunerea fetală la alcool este un factor de risc major pentru apariția tulburărilor din spectrul alcoolismului fetal. Consumul susținut de alcool pe parcursul trimestrelor de sarcină poate fi direct corelat cu avortul spontan, nașterea prematură, întârzierea creșterii intrauterine, dismorfismul facial, malformațiile congenitale  sau deficitele în funcționarea cognitivă, comportamentală și emoțională”, se arată într-un comunicat de presă al ANSP.

Instituția mai menționează că nu se cunoaște un nivel sigur al consumului de alcool în timpul sarcinii, chiar și cantități foarte mici pot perturba dezvoltarea fătului din primele săptămâni de gestație. Alcoolul trece cu ușurință din fluxul sanguin al mamei în sângele copilului, astfel poate interfera cu dezvoltarea creierului și a altor organe, structuri și sisteme fiziologice critice.

Tulburarea din spectrul alcoolului fetal este o dizabilitate pe tot parcursul vieții afectând persoanele care au fost expuse la alcool în perioada prenatală. STAF este prima cauză de handicap mental și inadaptare socială de origine non-genetică. Tratamentul și îngrijirea copiilor cu STAF sunt destul de dificile și necesită răbdare. Intervențiile cât mai precoce, cum ar fi: terapii ocupaționale, educaționale, comportamentale, logopedie sporesc șansele copiilor de a avea o viață integră socială.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău