ANSP: Acces la sistemele publice de alimentare cu apă au 62% din localitățile din R.Moldova

  • 22 Martie 13:15
ANSP: Acces la sistemele publice de alimentare cu apă au 62% din localitățile din R.Moldova

În Republica Moldova, au acces la sistemele publice de alimentare cu apă 907 localități, ceea ce constituie 62% din total. Datele au fost făcute publice în contextul marcării Zilei mondiale a Apei, comunică MOLDPRES.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), acces la sisteme publice de alimentare cu apă a avut 98 % din populația din mediul urban și 60% din populația din mediul rural,  conform datelor statistice pentru anul 2022.

Conform sursei citate, în anul curent genericul Zilei mondiale a Apei este „Apa pentru Pace” și atrage atenția asupra faptului că apa joacă un rol critic pentru stabilitatea, pacea și prosperitatea lumii, fiind o componentă esențială pentru dezvoltarea durabilă.

În acest context, ANSP a organizat o acțiune publică cu genericul ”Apă pentru sănătate” care are drept scop conștientizarea rolului apei pentru viață și sănătate. În cadrul evenimentului, vor fi furnizate informații privind rolul apei pentru sănătate, prevenirea bolilor condiționate de apă, importanța accesului la apă potabilă pentru bunăstare și condiții decente de trai, măsurile de protejare a surselor de apă.

Specialiștii de laborator din cadrul ANSP vor demonstra unele teste simple în probele de apă, cum ar fi: determinarea conductivității electrice cu stabilirea nivelului total de mineralizare a apei, determinare PH-lui, a turbidității, a nivelului de clor rezidual în apă. Astfel de evenimente se vor mai desfășura concomitent în Edineț și Soroca.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:59 %
Vint:3,09 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău