ANSA | Refuzul Rusiei de a accepta importul fructelor moldovenești NU ESTE, de cele mai dese ori, JUSTIFICAT

  • 19 Februarie 2018 22:09
ANSA | Refuzul Rusiei de a accepta importul fructelor moldovenești NU ESTE, de cele mai dese ori, JUSTIFICAT

Refuzul autorităților ruse de a accepta importul producției agricole din Republica Moldova este adesea nejustificat, susține directorul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), Gheorghe Gaberi. De cele mai mule ori, cauza returnării fructelor moldovenești din Rusia sunt insectele depistate în producție, a declarat el, luni, într-o conferință de presă.

„Conform normelor fitosanitare ale Federației Ruse, fructele nu pot fi importate dacă în acestea se depistează insecte dăunătoare vii. După ce fructele au fost păstrate mai multe luni în frigidere, insectele nu pot supraviețui. Riscul este mai mare atunci când produsele sunt exportate direct din livezi", afirmă directorul.a precizat Gheorghe Gaberi, citat de INFOTAG.

Potrivit directorului ANSA, datorită investițiilor, calitatea fructelor moldovenești în ultimii ani a fost adusă în concordanță cu standardele piețelor de desfacere, inclusiv cele din Rusia. Toate merele care sunt exportate sunt supuse procesării postrecoltare, inclusiv spălarea, calibrarea, selecția culorilor și ambalarea în recipiente moderne, afirmă el.

"Din iulie 2017, Rusia cere ca pe etichetă și în certificatul fitosanitar să fie indicată denumirea producătorului, ceea ce este o cerință normală, care există și pe piața europeană. Acest lucru este necesar pentru a urmări marfa și a permite retragerea din vânzare a întregii producții a unui anumit producător, dar nu numai lotul în care au fost găsite neconcordanțe", a explicat Gaber.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău