ANSA | În școlile și grădinițele din R.Moldova continuă să fie înregistrate nereguli în asigurarea alimentației copiilor

  • 19 Februarie 2020 14:00
ANSA | În școlile și grădinițele din R.Moldova continuă să fie înregistrate nereguli în asigurarea alimentației copiilor

În școlile și grădinițele din R.Moldova continuă să fie înregistrate nereguli în asigurarea alimentației copiilor. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a prezentat astăzi rezultatele controalelor efectuate anul trecut. Autoritățile propun ca achizițiile de produse alimentare să fie efectuate centralizat, cel puțin în municipiul Chișinău.

Anul trecut, inspectorii Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au efectuat aproape 3000 de controale în instituțiile de învățământ din țară. Inspectorii au constat în cele mai multe cazuri lipsa actelor de proveniență și calitate, produse cu termenul de valabilitate expirat, dar și pește congelat afectat de paraziți și altele. Șeful diviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor din municipiul Chișinău, Roman Vengher.

”Vorbim despre pește congelat. Se contractează livrarea produsului ca condiție este conținutul de gheață să nu depășească 2%. În realitate, pe ambalaj depistăm 30%. Dacă facem analiza de laborator, cred că o să fie și mai mult”, a spus Romana Vengher.

În municipiul Chișinău, inspectorii au mai constatat că în 52 de instituții de învățământ, blocurile alimentare necesită reparație. O altă problemă vizează personalul necalificat.

Inspectorii au constat și cazuri când nu sunt respectate prevederile contractuale, iar agenții economici livrează alte produse decât cele menționate în documente. Mai mult, prețurile de achiziție a produselor sunt mult mai mari decât în magazine, constată reprezentantul Ministerului Educației, Valentin Crudu:

„Am găsit kilogramul de unt, în unele localități îndepărtate de centrele raionale, de peste 100 de lei, kilogramul de carne de pui de peste 100 de lei, cantitatea produselor făinoase, diferite paste este de peste 140%. Atunci despre ce fel de meniu vorbim și despre ce fel de competiție?”, a precizat Valentin Crudu.

O soluție pentru problema alimentației în școlile din municipiul Chișinău ar putea fi centralizarea achizițiilor produselor alimentare, consideră viceprimarul Angela Cutasevici.  

”Nu se va ocupa Direcția generală Educație, Tineret și Sport de organizarea proceselor de achiziție și procurare, nici direcțiile de sector, nici instituțiile de învățământ pentru că aceste activități sunt absolut străine sistemului educațional. Dar să avem fie o direcție, fie o agenție municipală de achiziție a produselor alimentare, nealimentare”, a precizat Angela Cutasevici.

În Republica Moldova sunt aproape 1220 de instituții de învățământ primar și secundar și circa 1480 de grădinițe.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
3,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:94 %
Vint:3,6 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău