ANSA | Criza cărnii de porc este una artificială

  • 20 Octombrie 2017 15:56
ANSA | Criza cărnii de porc este una artificială

Conducerea Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) consideră că demersul importatorilor de a majora cota de import a cărnii de porc din UE nu este justificat și susține că prețurile pot fi diminuate pe alte căi. 

În legătură cu creșterea considerabilă a prețurilor pentru carne în Moldova, în special a celei de porcine, ANSA a organizat și o reuniune a producătorilor și procesatorilor de carne cu participarea reprezentanților Ministerelor Economiei, Agriculturii, Dezvoltării Teritoriale și Mediului, dar și a Asociațiilor de profil, scrie mold-street.com.

În țară este suficientă carne

Astfel, dacă pe piața internă costul cărnii de porc este de aproximativ trei euro pentru un kilogram (60-65 lei), atunci în UE cu doar 1,7 euro (circa 35 de lei), constată ANSA.

"Asta se întâmplă, în timp ce recolta de cereale în anul curent a fost una dintre cele mai bogate, iar producătorii de carne locali sunt în căutare permanentă de piață de desfacere. Astfel, solicitarea procesatorilor de a majora cota de import a cărnii de porcine este neîntemeiată, rezervele de micșorare a prețurilor urmând a fi găsite în interiorul țării, cu atât mai mult că la consfătuire s-a constatat că unitățile de creștere a porcinelor dispun de cantități suficiente de carne", a declarat Gheorghe Gaberi, directorul ANSA.

Cât despre identificarea unor soluții a impasului, în care a ajuns ramura, (inclusiv pericolul Pestei Porcine Africane), una dintre acestea potrvit ANSA și a participanților la reuniune aceasta "ar fi încheierea contractelor de conlucrare de lungă durată dintre producători și procesatori, astfel piața fiind protejată, cel puțin parțial, de fluctuațiile cauzate de influența unor factori externi nefavorabili creșterii și procesării cărnii de porcine și a celei de pasăre".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău