ANSA atenționează! Fluturele scaieților, tot mai des întâlnit pe teritoriul R.Moldova

  • 20 Mai 2019 09:50
ANSA atenționează! Fluturele scaieților, tot mai des întâlnit pe teritoriul R.Moldova

În ultimele zile pe teritoriul Republicii Moldova se remarcă zborul intens al fluturelui de scăieți. Fluturele scaieților (Vanessa cardui) reprezintă una dintre cele mai interesante specii de Lepidoptere, numit și „frumoasă doamnă“, datorită culorilor lui vii. Fluturii fac anual o lungă călătorie între nordul Europei și Africa.

Adultul are culoarea brun-cenușie, pe care se disting antenele negre. Aripile posterioare sunt portocalii cu desene albe și negre, iar aripile anterioare de culoare brună, cu două rânduri de pete albe. Anvergură aripilor depășește 50 mm.

Larvele – sunt omizi, care ajung la peste 2.5-4 cm lungime, au culoarea neagră și numeroși spini de culoare neagră și galbenă, iar pe fiecare parte au o dungă de culoare galbenă și poate depăși 40 mm lungime.

Utilizând frunză atacată larvă țese un adăpost (cuib) de mătase, protejată de acesta ea se hrănește. Pupele – sunt de culoare maronie sau gri, acestea sunt agățate de frunze și atârna cu capul în jos, având formă literei ‘J’. Ouăle – au formă unui butoi cu dungi orizontale, sunt depuse de către femele, solitar, pe partea superioară a frunzei. Ouăle sunt de culoare verde-deschis, iar înainte de eclozare devin gri. După 3-5 zile (în funcție de condițiile meteo) apar larvele (omizile) care încep să se hrănească, provocând pagube însemnate. Dăunătorul iernează în stadiu de pupă.

Dăunătorul  în țară noastră poate dezvoltă 2-3 generații pe an. Prima generație apare de regulă în luna iunie, iar ultima în luna octombrie, în funcție de temperaturile înregistrate în toamna. Vanessa cardui, este o specie migratoare, ce poate zbura și pe ploaie. Eclozarea ouălor și dezvoltarea rapidă a larvelor este favorizată de umiditatea atmosferică ridicată.

Daunele le produc larvele, care scheletează sau rod frunzele, lăsând doar nervurile principale. Pe perioada dezvoltării larvele năpârlesc de 3 ori, iar după fiecare năpârlire cantitatea de frunze pe care o consumă acestea este tot mai mare. Adultul se hrănește cu nectarul diferitor plante înflorite spontane sau de cultură, cu secreții lăsate în urmă de diferite specii de afide.

Dăunătorul este polifag (atacă numeroase specii de plante), iar larvele (omizile) produc pagube prin defolierea masivă a plantelor atacate. Atacă peste 300 specii de plante. Acesta populează specii de scăieți și ne uimește prin frumusețea să.  Leguminoasele pentru boabe precum soia și fasolea semănată în câmp, sunt preferate de dăunător.

Pentru a depista atacul, în permanență se face cercetarea atentă a plantelor de cultură și monitorizarea dezvoltării dăunătorului.

Combaterea se poate face cu insecticide specifice combaterii larvelor de Lepidoptere, cu insecticide omologate la cultură, conform Registrului de Stat, imediat ce a fost semnalat atacul. La utilizare strict se va respectă regulamentul și tehnică securității muncii, protecția albinelor și a mediului înconjurător, așa cum prevede legislația Republicii Moldova.

ANSA atenționează! Fluturele scaieților, tot mai des întâlnit pe teritoriul R.Moldova

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
13
Câțiva nori
Umiditate:87 %
Vint:5,7 m/s
Fri
14
Sat
13
Sun
13
Mon
15
Tue
17

Curs oficial BNM 28 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4945 0.0872
USD 17.6942 -0.0237
RON 4.0244 0.0178
UAH 0.6558 -0.0019
RUB 0.2497 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău