ANSA a avertizat asupra calității alimentelor pentru Sărbătorile Pascale
-
11 Aprilie 2023 17:54
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a recomandat consumatorilor să procure pentru masa de Sfintele Sărbători de Paști produse alimentare sigure, doar din unități și spații comerciale autorizate sanitar-veterinar, transmite MOLDPRES.
„Achiziționați carnea în stare proaspătă numai din locuri autorizate: măcelării, magazine alimentare etc. Apreciați calitatea după consistența cărnii, care trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz-pal până la roșu închis, în secțiune trebuie să fie compactă, elastică, gropița formată cu degetul trebuie să se niveleze rapid. Grăsimea nu trebuie să aibă miros de râncezire (alterare)”, atenționează specialiștii ANSA.
De asemenea, carnea de miel trebuie să provină de la unități autorizate sanitar-veterinar și livrată către unitățile din domeniul alimentar, care o vor comercializa direct consumatorilor finali. Termenul de valabilitate recomandat pentru carnea de miel este de 72 ore (3 zile), fiind păstrată la o temperatură controlată de +2 - +4°C. Carnea de miel obținută în condiții precare de igienă, necontrolată sanitar-veterinar ar putea duce la apariția toxiinfecțiilor alimentare.
Conform ANSA, la procurarea ouălor se va examina aspectul lor exterior: coaja trebuie să fie curată, tare, întreagă și fără pete, ouăle trebuie să fie marcate cu codul producătorului și să provină din centre de ambalare autorizate, în conformitate cu prevederile privind standardele de comercializare aplicabile ouălor. Data indicată pe ou este data limită de consum care nu poate depăși 28 de zile de la ouat.
„Evitați cumpărarea ouălor a căror coajă este crăpată, murdară sau spartă. La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albușul tulbure sau amestecat cu gălbenușul. În cazul unor bănuieli asupra calității ouălor, solicitați de la vânzător prezentarea certificatului veterinar”, indică surse de la Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.
Pentru vopsirea ouălor, consumatorilor li se recomandă să cumpere vopsea destinată pentru industria alimentară, ambalată/marcată corespunzător, pentru a evita cazurile de comercializare a vopselei cu alte destinații - tipografică sau textilă, care conține compuși toxici și poate prezenta pericol pentru sănătate. De asemenea, produsele alimentare tradiționale - cozonacii, prăjiturile, produsele de panificație - trebuie să fie ambalate de producător în ambalaj corespunzător. Și legumele de sezon se vor procura în locurile special amenajate și coordonate cu administrația publică locală, care sunt controlate de personalul de specialitate.
În context, ANSA a recomandat consumatorilor să citească cu atenție eticheta produselor pentru a se informa privitor la calitatea și compoziția produsului, să verifice integritatea ambalajelor, să supună controlului senzorial calitatea produselor alimentare pe care intenționează să le cumpere (culoare, miros, aspect, gust etc.) și să sesizeze neregulile depistate la Direcțiile teritoriale pentru siguranța alimentelor.