ANRE va examina până la 30 noiembrie calculele prezentate de Moldovagaz și va aproba tariful final la gazele naturale

  • 09 Noiembrie 2021 11:48
ANRE va examina până la 30 noiembrie calculele prezentate de Moldovagaz și va aproba tariful final la gazele naturale

Cetățenii Republicii Moldova vor achita pentru un metru cub de gaze peste 11 lei, de la 1 noiembrie, potrivit tarifelor provizorii avizate astăzi de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. Instituția urmează să aprobe, până la sfârșitul acestei luni, tarifele finale, după ce va verifica toate calculele, dar precizează că acestea nu vor crește. 

SA Moldovagaz a solicitat majorarea de aproape 2,5 ori a tarifelor la gaz la scurt timp după intrarea în vigoare a noului contract de livrare  a gazelor semnat cu Gazprom. Reprezentatul companiei, Alexandru Șevciuc a declarat la ședința ANRE că tariful propus reiese din prognozele pentru evoluția prețului în perioada următoare, dar și pentru a acoperi devierile tarifare negative - adică diferența dintre tariful real și cel aprobat anterior, care se cifrează la aproximativ 1,4 miliarde de lei.

ANRE a aprobat noile tarife, în vigoare de la 1 noiembrie, în conformitate cu solicitarea Moldovagaz. Acestea sunt de 10 lei și 26 de bani pentru consumatorii casnici, la care se adaugă și taxa pe valoare adăugată, astfel încât cetățenii vor trebui să achite ceva mai mult de 11 lei pentru un metru cub de gaz, față de mai puțin de cinci lei în prezent.

Directorul instituției responsabil pentru sectorul gazelor, Ștefan Creangă, a declarat că ANRE va examina până la 30 noiembrie calculele prezentate și tarifele propuse de Moldovagaz și va aproba tariful final, pentru o perioadă de 14 luni, adică până la 31 decembrie 2022. El a menționat că vor fi verificate devierile tarifare, rentabilitatea și cheltuielile întreprinderii.

Ștefan Creangă a mai precizat că tariful pentru următoarele 14 luni trebuie să acopere și devierile tarifare înregistrate de Moldovagaz. În acest context, tarifele pentru consumatori nu vor fi reduse, chiar dacă va scădea prețul la gaze, până când nu va fi acoperită această gaură financiară. Referindu-se la opiniile unor experți că tarifele ar putea fi majorate treptat, directorul ANRE a declarat că metodologia nu permite o astfel de abordare, chiar dacă ar fi corectă din punct de vedere social.

Amintim că anterior mai mulți membri ai Guvernului au declarat că sunt elaborate măsuri pentru a acoperi parțial majorarea semnificativă a tarifului la gaze pentru cetățeni. Acestea ar urma să fie alocate în funcție de veniturile familiei și de consumul de gaze.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău