ANRE și Consiliul Concurenței ar urma să fie comasate într-o singură instituție, potrivit unei inițiative lansate de PAS

  • 04 Octombrie 2021 15:52
ANRE și Consiliul Concurenței ar urma să fie comasate într-o singură instituție, potrivit unei inițiative lansate de PAS

Președintele Comisiei economie, buget și finanțe, deputatul PAS, Dumitru Alaiba, propune comasarea Consiliului Concurenței și a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) „într-o autoritate puternică, independentă, eficientă, care sa acționeze în interesul cetățeanului”, Autoritatea de Reglementare și Reforme, care va avea o responsabilitate unică pentru piață, transmite IPN.

Într-un briefing de presă, deputatul a remarcat că ANRE și Consiliul Concurenței sunt foarte importante pentru a asigura funcționalitatea economiei, pentru a asigura prețuri și tarife echitabile pentru cetățeni și antreprenori, ordine în piață și condiții egale. În practică însă nu se văd rezultatele scontate.

Potrivit lui, Consiliul Concurenței, doar în acest an consumă 26 de milioane de lei din banii contribuabililor, fără a produce practic nimic. De peste 10 ani, nu se văd rezultate de la această instituție. Sarcina instituției este să lupte cu monopolurile, să protejeze concurența, să distrugă înțelegerile de cartel pentru a fi protejați jucătorii de pe piață și ca cetățenii să achite prețuri corecte. Pe când, Consiliul nu acționează, iar consumatorul plătește prețuri exagerate, notează parlamentarul.

ANRE, la rândul ei, spune Dumitru Alaiba, trebuie să aibă grijă să fie ordine pe piața energetică, condiții egale, clare, transparente, așa ca cetățenii să nu se simtă furați. Să decidă cu promptitudine, previzibil și corect, pentru ca economia să fie în siguranță. Or, nici aici nu pot fi cuvinte de laudă, a declarat Dumitru Alaiba. Deputatul PAS spune că cetățenii achită tarife exagerate, nu au încredere într-un regulator care ar trebui să fie independent, din cauza că acest regulator a fost prea des văzut jucând politic când nu era cazul și s-a acoperit cu independența când trebuia să fie de partea interesul public.

Dumitru Alaiba spune că modele de comasare a instituțiilor există în mai multe țări, europene. În Estonia un asemenea model instituțional există din 2008 și parlamentarul crede că poate fi aplicat și în Moldova, care, la fel ca și Estonia, e o țară mica.

În perioada următoare, se va lucra la definitivarea proiectului. Vor fi lansate consultări publice și vor fi audiate rapoartele de activitate a instituțiilor. Ținta e ca până la finele anului, reforma să fie dusă la bun sfârșit.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău