ANRE. Dispoziția de astăzi a Comisiei pentru Situații Excepționale va atenua impactul dezechilibrelor înregistrate în a doua jumătate a anului 2022

  • 11 Mai 2023 19:02
ANRE. Dispoziția de astăzi a Comisiei pentru Situații Excepționale va atenua impactul dezechilibrelor înregistrate în a doua jumătate a anului 2022

Evoluția prețurilor la energia electrică în contextul regional și punerea în aplicare a noilor Reguli ale pieței energiei electrice din 1 iunie 2022 a pus pe umerii participanților la piața energiei electrice o povară financiară suplimentară în comparație cu perioada anterioară, se arată într-un comunicat al ANRE.

În vederea identificării unei soluții optime care să garanteze pe de o parte faptul că operatorul sistemului de transport va primi de la participanții pieței energiei electrice resursele financiare necesare pentru asigurarea echilibrării sistemului electroenergetic, și pe altă parte în scopul evitării unei suprasarcini rezultate din aplicarea prețului pentru dezechilibrele negative, urmare numeroaselor ședințe de lucru și discuțiilor purtate cu întreprinderile electroenergetice care sunt responsabile financiar pentru dezechilibrele create și a reprezentanților ministerului de resort, la propunerea Agenției de către Comisia pentru Situații excepționale a Republicii Moldova au fost operate derogări de la prevederile Regulilor pieței energiei electrice sub aspectul calculării plăților dezechilibrelor pentru perioada 01.06.2022-31.12.2022.

Propunerea de a dispune retroactiv modificarea modalității de calcul a prețurilor pentru dezechilibrele înregistrate de părțile responsabile pentru echilibrare are la bază simulări realizate și examinarea mai multor scenarii alternative de calcul, întrucât la momentul aprobării Regulilor pieței prețurile pentru energia electrică de echilibrare se încadrau în limitele comparabile cu prețurile de achiziție a energiei electrice în baza contractelor bilaterale.

Totodată aplicarea retroactivă este condiționată de lipsa experienței părților responsabile pentru echilibrare în legătură cu efectuarea prognozelor pentru cantitățile orare de consum sau producere a energiei electrice, precum și de prețul semnificativ al  energiei electrice de echilibrare care provine prin surse externe sistemului electroenergetic național, în comparație cu prețul de vânzare/procurare a energiei electrice conform contractelor bilaterale încheiate de producători cu furnizorii.

 Cu toate că noul model al Regulilor pieței energiei electrice a fost discutat și consultat cu întreprinderile electroenergetice din momentul aprobării (7 august 2020), la punerea în aplicare a responsabilității financiare pentru dezechilibrele create s-au depistat două constrângeri majore pentru participanți: una tehnică legată de prezentarea notificărilor fizice cu câteva zile înainte de ziua de livrare, care a fost soluționată printr-o Hotărâre separată a ANRE, și una financiară, legată de prețul dezechilibrelor în deficit, care în unele intervale de dispecerizare a înregistrat valori de circa 15 lei/kWh, ceea ce este semnificativ mai mare decât prețurile reflectate în contractele de procurare /vânzare a energiei electrice semnate de participanții locali la piață.

De asemenea, în scopul reducerii costurilor suportate de părțile responsabile de echilibrare pentru dezechilibrele negative în perioada de la 01.01.2023 și până la modificarea Regulilor pieței energiei electrice, aprobate prin Hotărârea Consiliului de administrație al ANRE nr. 283 din 07.08.2020, a fost dispusă modificarea coeficientului „fi,def” prevăzut în punctul 781 subpunctele 1) și 3) din Regulile pieței energiei electrice și să i se atribuie valoarea 1 („unu”).

Urmare a adoptării  Dispoziției nr. 68 din 10 mai 2023 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova operatorul sistemului de transport va efectua recalculările necesare pentru decontarea cu părțile responsabile pentru echilibrare și/sau grupuri de echilibrare.

În urma estimărilor efectuate în baza datelor preliminare disponibile Agenției, povara financiară a participanților la piață se va diminua cu peste 50%, asigurându-se în același timp principiul de demotivare a participanților pieței să înregistreze atât dezechilibre negative, cât și dezechilibre pozitive.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău