ANRE despre PREȚURILE la energia electrică

  • 09 Octombrie 2015 14:57
ANRE despre PREȚURILE la energia electrică

ANRE califică drept eronată informația publicată în presă de către mai mulți experți independenți cu privire la prețul de achiziție a energiei electrice importate.

Potrivit experților prețul real al curentului cumpărat de la Centrala de la Cuciurgan ar fi de 1,8 cenți pentru 1 kWh, și nu de 6,775 cenți, așa cum este în prezent.

Potrivit șefului ANRE, Sergiu Ciobanu, autorii afirmațiilor din presă nu țin cont de faptul că 1,8 cenți pentru un kWh reprezintă prețul cu care CERS Moldovenească prestează serviciul de conversie al gazelor naturale în energie electrică. Astfel suma nu include costul gazelor naturale consumate pentru producerea energiei electrice, care se cifrează la 157 de dolari pentru mia de metri cubi, ponderea căruia este de circa 80% din costurile totale de producere a energiei electrice, sau de circa 5 cenți kilowatt-ul.

În același timp șeful ANRE nu a exclus o majorare a tarifului la energia electrică pentru populație.

Sergiu Ciobanu a explicat necesitatea majorării tarifelor la electricitate și prin faptul că Republica  Moldova nu are în prezent altă posibilitate de a procura energia electrică decât de la Centrala de la Cuciurgan, în situația în care producătorii locali de electricitate oferă doar 25% din necesar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:7,2 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău