ANRE, despre datoriile „Apă-Canal Chișinău” pentru electricitate: Noile tarife aprobate pentru serviciul apă și canalizare acoperă toate cheltuielile operaționale ale operatorului

  • 27 Ianuarie 10:54
ANRE, despre datoriile „Apă-Canal Chișinău” pentru electricitate: Noile tarife aprobate pentru serviciul apă și canalizare acoperă toate cheltuielile operaționale ale operatorului

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică vine cu explicații referitor la declarații lansate în spațiul public privind situația economico-financiară și riscurile în activitatea S.A. „Apă-Canal Chișinău”. Instituția menționează că noile tarife aprobate la mijlocul lunii ianuarie, acoperă toate cheltuielile operaționale ale operatorului, reieșind din volumul consumului tehnologic și a pierderilor de apă în rețea acceptate în scopuri tarifare, implicit cheltuielile pentru energia electrică consumată reieșind din prețul actualizat la energia electrică, transmite Radio Chișinău.

Recent, în strictă conformitate cu legislația în vigoare – Legea privind serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare, Metodologia tarifară, etc., prin Hotărârea ANRE nr. 4 din 11 ianuarie 2023 au fost aprobate tarifele pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă, de canalizare și de epurare a apelor uzate de către S.A. „Apă-Canal Chișinău”, care au intrat în vigoare la 13 ianuarie curent.

De notat, că tarifele în cauză acoperă toate cheltuielile operaționale ale operatorului, reieșind din volumul consumului tehnologic și a pierderilor de apă în rețea acceptate în scopuri tarifare, implicit cheltuielile pentru energia electrică consumată reieșind din prețul actualizat la energia electrică. Astfel, în calculul tarifului au fost incluse cheltuieli pentru consumul de energie electrică în valoare totală de 208,8 mil. lei, ce ar da posibilitatea operatorului să achite lunar consumul de energie electrică în valoare de 17,4 mil. lei.

Cu referire la datoriile create pentru consumul de energie electrică de către S.A. „Apă-Canal Chișinău” la situația din 1 ianuarie 2023, de relevat, că în tariful anterior, aprobat prin Hotărârea ANRE nr. 203 din 19 mai 2017 pentru S.A. „Apă-Canal Chișinău”, au fost incluse cheltuieli pentru energia electrică în mărime de 134,3 mil. lei. Ulterior, în perioada anilor 2019-2021, S.A. „Apă-Canal Chișinău” nu a înaintat nicio solicitare de ajustare a tarifelor pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare. Or, în condițiile micșorării treptate în perioada nominalizată a prețurilor reglementate la energia electrică, s-au format devieri pozitive (excedent de venituri) în tarifele pentru serviciile prestate de alimentare cu apă și de canalizare. Astfel, la situația din 1 ianuarie 2023, veniturile suplimentare ale S.A. „Apă-Canal Chișinău”, doar din economiile la energia electrică consumată, au constituit circa 42,5 mil. lei.

În concluzie, de reținut următoarele: atât în tarifele anterioare pentru furnizarea/prestarea serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare de către S.A. „Apă-Canal Chișinău”, cât și în tarifele actuale, recent aprobate, au fost și sunt incluse toate cheltuielile necesare pentru consumul de energie electrică. Orice afirmație din partea unor persoane publice privind tergiversarea aprobării tarifelor, sau aprobarea acestora la un nivel insuficient sunt absolut inconsistente și poartă un caracter manipulator, se arată în comunicat.

Amintim că joi, 26 ianuarie, S.A. Apă Canal a solictat Guvernului implicare pentru a preveni riscul sistării apei în municipiul Chișinău, după ce distribuitorul Premier Energy a anunțat că mai multe sedii ale societății Apă-Canal Chișinău vor rămâne fără curent electric, din cauza datoriilor la energie. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Sun
10
Mon
9
Tue
4
Wed
3
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău