ANRE: Deconectarea stației de pompare a apei potabile „Botanica” de către S.A. „Apă-Canal Chișinău" a fost nejustificată

  • 31 Martie 2023 09:58
ANRE: Deconectarea stației de pompare a apei potabile „Botanica” de către S.A. „Apă-Canal Chișinău

ANRE a finalizat controlul inopinat efectuat la titularul de licență S.A. „Apă-Canal Chișinău”, care a avut loc la data de 03.02.2023. Scopul controlului a constat în verificarea activității licențiate realizate de către S.A. „Apă-Canal Chișinău" în partea ce ține de asigurarea respectării legislației în domeniu, în special a calității și continuității serviciului furnizat/prestat consumatorilor la data de 02.02.2023 în urma deconectării pompelor la stația de pompare a apei potabile „Botanica”, anunță instituția.

În rezultatul controlului inopinat, ANRE a constatat următoarele:

Nefuncționarea sistemului informațional SCADA (Sistem de monitorizare, control, achiziții de date)  din cauza deconectării energiei electrice la blocul administrativ din str. Albișoara, 38, mun. Chișinău, nu a influențat asupra funcționării stațiilor de pompare, datorită existenței mașiniștilor sau, după caz, posibilității delegării personalului suplimentar la stațiile de pompare. Astfel, deconectarea stației de pompare a apei potabile „Botanica” a fost  nejustificată.

S.A. „Apă-Canal Chișinău” a fost obligată să revizuiască în termen de până la 30 aprilie 2023 procedurile interne în vederea asigurării continuității prestării serviciului de alimentare cu apă și de canalizare în situații de risc, precum și asigurarea informării eficiente a consumatorilor în cazurile de apariție în spațiul public a mesajelor care induc în eroare consumatorii finali referitor la continuitatea serviciului prestat.

La fel, ANRE a obligat operatorul să respecte „Normele de securitate la exploatarea instalațiilor electrice” și „Normele de exploatare a instalațiilor electrice ale consumatorilor noncasnici”. Totodată, Agenția a prescris un șir de acțiuni S.A. „Apă-Canal Chișinău” pentru înlăturarea abaterilor constatate în acest sens.

În concluzie, Agenția a solicitat operatorului S.A. „Apă-Canal Chișinău” să țină cont de actele normative de reglementare în activitatea sa, să ofere servicii calitative consumatorului final.

Raportul privind rezultatele controlului inopinat efectuat la titularul de licență S.A. „Apă-Canal Chișinău” și Hotărârea CA pot fi descărcate aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:2,06 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
11
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău