ANRE a majorat tarifele pentru energia electrică și agentul termic

  • 17 Martie 2017 15:23
0%
00:00:00
00:00:00

Energia electrică și căldura se scumpesc. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat noi tarife pentru energia electrică livrată consumatorilor din centrul și sudul Republicii Moldova, deserviți de grupul Gas Natural Fenosa, precum și celor din zona de nord.

ANRE a aprobat și noi tarife la căldură solicitate pentru capitală de Moldelectrica precum și de CET-Nord care vor intra în vigoare din următorul sezon de încălzire. 

Tariful nou pentru energia electrică furnizată populației din centrul și sudul țării a fost aprobat în valoare de 1 leu și 99 de bani pentru un kilowatt-oră, fiind majorat cu 7 bani față de cel în vigoare. Furnizorul Gaz Natural Fenosa, care a cerut o majorare de până la de 2 lei și 19 bani, a criticat decizia și a acuzat ANRE de lipsă de transparență.

„ANRE, din punctul nostru de vedere, a acționat netransparent. S-au discutat aici teme care nu erau publicate pe pagina electronică a agenției. Asta se numește instabilitate juridică și înrăutățește climatul de investiții în Republica Moldova”, a declarat directorul companiei Gaz Natural Fenosa, Jose Luis Gomez Pascual.

Directorul ANRE, Sergiu Ciobanu, a subliniat că la stabilirea noului tarif au fost luate în considerare devierile financiare ale companiei.

„Hotărârea noastră prevede expres care este suplimentul tarifar pus la tariful de bază calculat, conform hotărârii noastre din iulie vizavi de devierile financiare ale voastre. Restul sunt polemici. Este o decizie luată, aprobată”, a declarat Sergiu Ciobanu.

De asemenea, ANRE a majorat prețul la agentului termic livrat în Chișinău de Termoelectrica. Tariful a crescut de la 1068 de lei per gigacalorie, la 1122 lei și va intra în vigoare de la 1 mai 2017. Termoelectrica a solicitat un tarif de 1132 de lei.

Pentru consumatorii de energie electrică deserviți de RED-Nord, ANRE a aprobat un tarif de 2 lei și 12 bani, iar pentru cei ai RED Nord-Vest – de 2 lei și 25 de bani.

Locuitorii din nordul Republicii Moldova vor achita un tarif de 1220 de lei pentru o gigacalorie, tarif aprobat de ANRE pentru CET-Nord.

Un protest la sediul Agenției a fost organizat de un grup de câteva persoane față decizia de majorare a tarifelor.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:1,54 m/s
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Wed
19
Arhivă Radio Chișinău