ANRE a DECIS. Prețul la gazele naturale s-ar putea ieftini

  • 14 Ianuarie 2016 12:43
ANRE a DECIS. Prețul la gazele naturale s-ar putea ieftini

Gazul natural livrat populației s-ar putea ieftini cu circa 5 la sută după ce Consiliul de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a modificat astăzi, în cadrul unei ședințe publice, Metodologia de calculare și aplicare a tarifelor la gazele naturale. Chiar dacă din prețul gazelor naturale livrate populației urmează a fi excluse cheltuielile de…

Gazul natural livrat populației s-ar putea ieftini cu circa 5 la sută după ce Consiliul de administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a modificat astăzi, în cadrul unei ședințe publice, Metodologia de calculare și aplicare a tarifelor la gazele naturale. Chiar dacă din prețul gazelor naturale livrate populației urmează a fi excluse cheltuielile de tranzitare, Moldova Gaz insistă pe menținerea tarifului vechi, motivând cu faptul că micșorarea tarifului va afecta negativ activitatea întreprinderilor din sector.

ANRE a fost nevoită să modifice Metodologia de calculare și aplicare a tarifelor la gazele naturale ca urmare a excluderii, la finele anului trecut, de către Parlament a ”amendamentului Furdui”, potrivit căruia consumatorii achitau suplimentar câte 800.000 de lei zilnic pentru a acoperi cheltuielile de transportare a gazelor spre unele țări din Europa.

Chiar dacă a recunoscut că pot apărea unele divergențe la separarea tarifelor de tranzitare, șeful ANRE, Sergiu Ciobanu a menționat că modificările sunt necesare pentru a racorda noua metodologie la modificările operate la legislație.

Pe de altă parte, contabilul șef al ”Moldova Gaz”, Oleg Beșleagă, spune că odată cu anularea ”amendamentului Furdui” stabilirea unui tarif unic pentru tranzitare ar avea efecte negative asupra activității financiare a întreprinderii, în condițiile în care de transportul gazelor pe teritoriul Republici Moldova este responsabilă  Societatea cu răspundere limitată ”Moldovatransgaz”.

În replică expertul în energetică, Victor Parlicov a menționat că schemele de intermediari, prin care activează în prezent Moldova Gaz ar trebui să fie problema internă a companiei și să nu influențeze deciziile ANRE.

Menționăm că în prezent consumatorii care folosesc lunar până la 30 de metri cubi plătesc 6 lei și 55 de bani pentru un metru cub, iar cei care utilizează mai mult, plătesc 6 lei și 83 de bani pentru aceeași cantitate de gaze naturale consumate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-3,37
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:5,14 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău