ANRE a avut o întrevedere cu reprezentanții Băncii Mondiale. O parte din discuții s-au axat pe creșterea enormă a prețurilor în sectorul gazelor naturale pe piețele regionale și internaționale

  • 14 Septembrie 2021 13:36
ANRE a avut o întrevedere cu reprezentanții Băncii Mondiale. O parte din discuții s-au axat pe creșterea enormă a prețurilor în sectorul gazelor naturale pe piețele regionale și internaționale

Luni, 13 septembrie 2021, reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au avut o întrevedere cu reprezentanții Băncii Mondiale, care în această perioadă se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova.

Discuțiile au fost axate pe progresele înregistrate de ANRE în preluarea, implementarea și aplicarea normelor de reglementare și tarifare în domeniile gazelor naturale, energiei termice, energiei electrice, precum și procedura de reorganizare și certificare a operatorilor de sistem din domeniul de transport gaze naturale și energie electrică.

Reprezentanții ANRE au informat despre progresele înregistrate în dezvoltarea și extinderea bazei normative în domeniile de reglementare prin preluarea celor mai bune și relevante experiențe. Mai mult decât atât, s-a accentuat importanța dialogului și comunicării cu Secretariatul Comunității Energetice, care participă activ la soluționarea mai multor probleme curente. 

În ceea ce privește sectorul energiei termice, ANRE a informat despre definitivarea costurilor de bază și investițiilor pentru SA Termoelectrica, care a beneficiat de suportul Băncii Mondiale în modernizarea și eficientizarea activității sale. ANRE a acceptat în scopuri tarifare cele 42,5 mln USD acordate de Banca Mondiala pentru SA Termoelectrica și încurajează implementarea etapei următoare de modernizare și investire a cca 92 mln euro. 

În sectorul gazelor naturale, participanții la discuție au menționat creșterile enorme ale prețurilor înregistrate pe piețele regionale și internaționale, care pot afecta rezultatele negocierilor purtate dintre GAZPROM și SA Moldovagaz. Cu toate acestea, ANRE este în așteptarea contractelor privind livrarea gazelor către Republica Moldova începând cu 1 octombrie 2021 pentru avizarea acestora se arată în comunicat.

De asemenea, reprezentanții Băncii Mondiale au adresat întrebări referitor la procesul de separare a Operatorului Sistemului de Transport Moldovatransgaz. La acest capitol, în pofida eforturilor depuse de ANRE de comun cu Secretariatul Comunității Energetice, progrese semnificative nu sunt atinse. 

În final, părțile au convenit de a continua colaborarea. Astfel, echipa Băncii Mondiale a reiterat disponibilitatea de a acorda specialiștilor ANRE asistența tehnică și training privind creșterea capacităților instituționale în reglementarea domeniilor de activitate și preluarea celor mai utile platforme, inclusiv IT în domeniu. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău