ANRE a aprobat prețul reglementat pentru energia electrică furnizată de Energocom

  • 17 Septembrie 13:24
ANRE a aprobat prețul reglementat pentru energia electrică furnizată de Energocom

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a aprobat prețul reglementat pentru energia electrică furnizată de către S.A. „Energocom”, furnizorul central de energie electrică, în cuantum de 1,80 lei/kWh (fără TVA). Acest preț este cu aproximativ 21% mai mic față de prețul în vigoare, 2,28 lei/kWh.

Potrivit ANRE, factorii care au determinat ajustarea prețului sunt aplicarea prețului reglementat ajustat pentru energia electrică estimată a fi procurată de la S.A. „Termoelectrica” în cuantum de 2,00 lei/kWh,  ajustarea cantităților de energie electrică ce urmează a fi produsă de către producătorii eligibili și/sau care beneficiază de schema de sprijin, pe parcursul anului 2024, precum și devierile tarifare înregistrate de furnizorul central în perioada ianuarie – iulie 2024.

Totodată, ANRE a menținut marja comercială specifică aferentă activității de furnizare a energiei electrice de către S.A. „Energocom” pentru anul 2024 în cuantum de 0,5%, acest nivel acoperind integral cheltuielile suportate de S.A. „Energocom” în legătură cu desfășurarea activității reglementate și permițând obținerea unui nivel rezonabil de profit.

„Este important de menționat că ajustarea prețului reglementat pentru energia electrică furnizată de S.A. „Energocom” nu generează, la moment, condițiile necesare pentru modificarea prețurilor la consumatorii finali. Acest lucru se datorează faptului că doar 20% din energia procurată anual de furnizorii serviciului universal provine de la furnizorul central, iar prețul revizuit pentru S.A. „Energocom” se va aplica doar pentru cantitățile de energie livrată până la finele anului 2024, ceea ce reprezintă doar 25% din energia livrată anual”, se mai arată în comunicatul ANRE. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Probleme la zi
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:46 %
Vint:6,17 m/s
Thu
18
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
20
Arhivă Radio Chișinău