ANRE a aprobat contractul de locațiune a rețelelor de transport al gazelor naturale semnat între SRL „Moldovatransgaz” și SRL „Vestmoldtransgaz”

  • 13 Septembrie 2023 11:24
ANRE a aprobat contractul de locațiune a rețelelor de transport al gazelor naturale semnat între SRL „Moldovatransgaz” și SRL „Vestmoldtransgaz”

În cadrul ședinței Consiliului de Administrație din 12 septembrie, ANRE a aprobat contractul de transmitere în locațiune către SRL „Vestmoldtransgaz” (subsidiara „Transgaz” România) a rețelelor de transport al gazelor naturale gestionate până în prezent de către SRL „Moldovatransgaz” (subsidiara S.A. „Moldovagaz”).

Astfel, SRL „Vestmoldtransgaz” obține, din data de 19 septembrie, nu doar posibilitatea de gestiune a rețelelor de transport pe întreg teritoriul Republicii Moldova, dar și statutul de operator cu ulterioara certificare la nivel european conform cerințelor Pachetului energetic III. În acest context, Agenția menționează faptul că în cadrul procesului de examinare a clauzelor contractului, a fost constatată corespunderea acestuia cu cerințele Directivei 2009/73/CE privind normele comune pentru piața internă în sectorul gazelor naturale, precum și cu prevederile Legii nr. 108/2016 cu privire la gazele naturale, se arată în comunicatul ANRE.

În perioada imediat următoare, în conformitate cu dispozițiile legislației în vigoare, SRL „Vestmoldtransgaz” va depune la ANRE o cerere de certificare conform modelului de operator de sistem independent, proces care după examinarea de către Agenție urmează să fie avizat și de Secretariatul Comunității Energetice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:3,6 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău