ANOFM. Cresc șansele de angajare a forței de muncă calificate

  • 04 Martie 2023 10:55
ANOFM. Cresc șansele de angajare a forței de muncă calificate

Deși au fost grav afectați de crizele care s-au ținut lanț în anul 2022, 40% din întreprinderile micro, mici, medii și mari din Republica Moldova își propun să investească în echipamente, tehnologii și spații. 10% din agenții economici vor să investească în crearea locurilor noi de muncă. Deficitul de forță de muncă a fost resimțit de către angajatori în anul 2022 cu o pondere de 18% și a crescut comparativ cu anul precedent cu 2%. În prognoza pentru anul 2023 se atestă o creștere de trei ori a agenților economici care invocă lipsa personalului calificat ca fiind unul din principale motive ale neocupării locurilor vacante, transmite IPN cu referire la un studiu privind prognoza pieței muncii pentru anul 2023 din perspectiva angajatorilor, elaborat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Din numărul respondenților care au declarat deficit de forță de muncă, 58% sunt din municipiul Chișinău, urmat de regiunea Nord – 17%, regiunea Centru –15%, regiunea Sud –7% și UTAG – 3%. Potrivit studiului, fluctuația angajaților are un nivel destul de înalt, predominând în comerțul cu ridicata și amănuntul, administrația publică și apărare, industria prelucrătoare, sănătate și asistență socială. Comparativ cu anii precedenți, se atestă o creștere a șansei de angajare a forței de muncă calificate, în mod special în municipiul Chișinău și regiunea Centru. Unul dintre obiectivele principale ale angajatorilor este să-și păstreze angajații valoroși și să recruteze candidați buni pentru funcțiile-cheie.

Deficitul mare de forță de muncă a făcut complicată recrutarea personalului de către angajatori. Personalul existent a fost nevoit să muncească mai mult. Agenții economici au fost obligați să organizeze formarea internă pentru personal, a fost necesară refuzarea unor comenzi, ceea ce a dus la scăderea producției și serviciilor.

Angajatorii prognozează pentru anul 2023 un deficit mare de specialiști în administrația publică și apărare, asigurări sociale obligatorii, programatori, în informații și comunicații. Ocupațiile care vor fi marcate de deficit de forță de muncă pentru muncitori rămân a fi cusătorii, conducătorii și personalul din HoReCa. Pe lângă lipsa personalului calificat cu experiență, angajatorii remarcă numărul redus de solicitanți și imposibilitatea de a oferi salariul adecvat.

Întreprinderile mici și mijlocii au fost cele mai afectate de criză. Activitatea lor a fost alterată de criza energetică, războiul din apropierea graniței cu Republica Moldova și perturbarea lanțurilor de aprovizionare, scăderea cererii la produse și servicii. Pentru următoarele 12 luni se remarcă o dinamică negativă a cererii de bunuri, produse sau servicii, relatând o descreștere a cererii cu două puncte procentuale comparativ cu anul 2022 (de la 21% la 19%). Conform activităților economice, se așteaptă la o descreștere a cererii de bunuri, produse sau servicii angajatorii din comerțul cu ridicata și cu amănuntul, construcții, transport și depozitare. Există tendință ca majoritatea angajatorilor să-și facă planuri și strategii pe termen scurt și să evite să creeze strategii pe termen mediu și lung.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:3,09 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău