Animale mumificate, inclusiv lei și păsări, descoperite în Egipt

  • 24 Noiembrie 2019 12:00
Animale mumificate, inclusiv lei și păsări, descoperite în Egipt

Arheologii egipteni au prezentat sâmbătă mai multe statuete din lemn și din bronz, dar și mumiile unor animale, inclusiv păsări considerate sacre și cinci feline de talie mare, despre care cercetările preliminare sugerează că ar aparține unor pui de leu, informează DPA și AFP, preluat de Agerpres.

Descoperirea a fost realizată în Necropola animalelor sacre din Saqqarah, aflată la sud de Cairo, a anunțat ministrul pentru Antichități egiptene, Khaled al-Anani, într-o conferință de presă organizată în fața Templului zeiței Bastet, dedicat cultului pisicilor în Egiptul Antic.

Ministrul egiptean a precizat că această descoperire arheologică include o amplă colecție alcătuită din 75 de statui din lemn și din bronz reprezentând pisici în diverse forme și mărimi.

Au fost găsite și pisici mumificate, plasate în interiorul unor cutii din lemn, alături de statui din lemn care reprezintă animale diverse, precum manguste și crocodili.

Ministrul egiptean a precizat că aceste descoperiri datează din timpul celei de-a 26-a dinastii egiptene (secolul al VII-lea î.e.n.).

Mostafa Waziri, secretar-general al Consiliului Suprem pentru Antichități, a precizat în aceeași conferință de presă că au fost descoperite și cinci mumii ale unor feline mari.

El a mai dezvăluit că rezultatele preliminare ale unor cercetări realizate pe două dintre aceste mumii au indicat faptul că este vorba despre pui de leu în vârstă de aproximativ opt luni.

Dacă rezultatele vor fi confirmate, "va fi pentru prima dată când mumii intacte ale unor pui de leu au fost descoperite", a precizat același oficial egiptean.

Până acum, arheologii egipteni descoperiseră doar schelete ale unor lei.

Experții au găsit și statuete ale unor zeități egiptene: 73 de statuete ale lui Osiris, șase ale lui Ptah și 11 ale lui Sekhmet.

Egiptul a anunțat în ultimele luni o serie de descoperiri arheologice majore, cu scopul de a relansa industria turismului, o sursă importantă de venituri pentru economia națională și un sector de activitate grav afectat de instabilitatea politică și de atacurile teroriste comise după revoluția din 2011 care a dus la înlăturarea de la putere a președintelui Hosni Mubarak.

Sursa:Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:44 %
Vint:5,14 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
11
Arhivă Radio Chișinău