ANI, despre noul proiect de modificare a legislației ce vizează instituția: Sub paravanul ”grijei” față de aleșii locali și alți subiecți, se ascund interesele personale de a scăpa ”basma curată” din procedurile de control

  • 04 Martie 2021 13:50
ANI, despre noul proiect de modificare a legislației ce vizează instituția: Sub paravanul ”grijei” față de aleșii locali și alți subiecți, se ascund interesele personale de a scăpa ”basma curată” din procedurile de control

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) își exprimă dezacordul față de proiectul de lege, inclus astăzi pe ordinea de zi a ședinței Parlamentului, prin care un grup de deputați propun o serie de modificări la legislația specială ce vizează activitatea instituției.

Prin aceste modificări, semnatarii proiectului își doresc să reducă termenul de la 3 la 2 ani a controlului ANI, iar dacă inspectorul de integritate va constata în cadrul controlului că au fost admise nereguli, atunci persoana să fie sancționată în interiorul acestui termen.

„Sub paravanul ”grijei” față de aleșii locali și alți subiecți din instituțiile de învățământ publice și din instituțiile medico-sanitare publice, pe care o invocă autorii acestui proiect, de fapt, se ascund alte adevăruri și interesele personale de a scăpa ”basma curată” din procedurile de control în care sunt vizați unii deputați”, se arată în comunicatul ANI.

Autoritatea mai menționează că, deși Direcția generală juridică a Parlamentului Republicii Moldova și Centrul Național Anticorupție au avizat negativ acest proiect de lege, semnalând despre admiterea mai multor încălcări procedurale de ordin juridic la elaborarea acestuia, lipsa de argumentări în nota informativă și au fost identificați factori și riscuri de corupție, totuși proiectul a fost inclus pe agendă.

„Suntem îngrijorați de modul prin care se dorește schimbarea legilor care nu convin și a presiunilor care s-au intensificat în adresa noastră. Nu vom admite ingerințe în activitatea inspectorilor de integritate și nici vulnerabilități asupra misiunii Autorității”, mai comunică ANI. 

Autorii proiectului privind modificarea legisației ANI sunt un grup de deputați din partea PD. 

Anterior, și PSRM a venit cu un proiect care prevedea reducerea termenului în care ANI poate efectua controlul averii demnitarilor de la trei ani, cât era până acum, la un an de la încetarea funcției sau mandatului. Inițiativa a fost adoptată în Parlament de către deputații din PSRM și „Pentru Moldova”, iar, ulterior, Curtea Constituțională a suspendat legea. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
7,74
Cer fragmentat
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău