Angela Merkel | Susținerea Moscovei pentru partidele populiste din Europa este un ''motiv de îngrijorare''

  • 19 Iulie 2019 19:33
Angela Merkel | Susținerea Moscovei pentru partidele populiste din Europa este un ''motiv de îngrijorare''

Susținerea Moscovei pentru partidele populiste este un ''motiv de îngrijorare'', a declarat vineri Angela Merkel, în contextul polemicii din Italia privind presupusa finanțare din Rusia a partidului de extremă dreapta aflat la putere, relatează AFP, potrivit Agerpres.

"Am văzut cu regularitate că partide orientate spre dreapta, partide populiste, au primit sub o formă sau alta o mare susținere din partea Rusiei și este un motiv de îngrijorare", a declarat cancelarul german în cadrul tradiționalei sale conferințe de presă estivale de la Berlin.

Angela Merkel nu a dorit totuși să vorbească direct despre suspiciunile care atârnă asupra Ligii lui Matteo Salvini, omul forte al guvernului italian.

"Am auzit vorbindu-se despre acest lucru, dar ține de Italia să facă lumină în această afacere", a spus ea.

"Asta ridică bineînțeles întrebări în ceea ce privește practicile în general ale Rusiei", a adăugat ea totuși.

Site-ul american de informații BuzzFeed a afirmat în urmă cu o săptămână că deține "o înregistrare audio explozivă în care un colaborator apropiat" al lui Matteo Salvini "și cinci alți bărbați pot fi auziți negociind un acord privind modul de a trimite pe ascuns zeci de milioane de dolari provenind din petrol rus" către Liga.

Matteo Salvini, admirator declarat al lui Vladimir Putin, a dezmințit cu fermitate orice finanțare a mișcării sale de către Moscova.

Suspiciuni privind finanțări oculte din Rusia pentru extrema dreaptă europeană au apărut cu regularitate în ultimii ani.

În Austria, vicecancelarul de extremă-dreaptă Hans-Christian Strache a demisionat în mai după difuzarea unei înregistrări video în care se arăta dispus să primească fonduri de la un fals oligarh rus.

Difuzarea înregistrării, ai cărei autori sunt necunoscuți ca și în cazul celei ajunse la BuzzFeed, a dus la căderea guvernului de coaliție cu conservatorii cancelarului Sebastian Kurz. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău