Angela Merkel și Emmanuel Macron au discutat cu Xi Jinping despre stadiul relațiilor dintre Uniunea Europeană și China

  • 05 Iulie 2021 18:36
Angela Merkel și Emmanuel Macron au discutat cu Xi Jinping despre stadiul relațiilor dintre Uniunea Europeană și China

Cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron au discutat luni cu președintele chinez Xi Jinping în cadrul unei videoconferințe consacrate stadiului relațiilor dintre Uniunea Europeană și China, informează Guvernul german într-un comunicat, scrie caleaeuropeana.ro.

“Cancelarul Merkel, președintele Macron și președintele Xi (…) au discutat, de asemenea, despre comerțul internațional, protecția climei și biodiversitate”, arată sursa citată.

Potrivit purtătorului de cuvânt al cancelarului Germaniei, Merkel și Macron au făcut apel la noi ajustări ale obiectivelor de reducere a emisiilor de CO2 pe termen scurt și la eforturi comune suplimentare pentru protejarea biodiversității în cadrul celei de-a 15-a Conferințe a părților la Convenția privind diversitatea biologică, programată pentru luna octombrie în China.

Discuțiile s-au axat, de asemenea, pe cooperarea în combaterea pandemiei COVID-19, pe aprovizionarea globală cu vaccinuri și pe probleme internaționale și regionale.

De altfel, videoconferința dintre cei trei lideri a avut loc în contextul în care oficialii guvernelor francez și german nu au confirmat că aceasta se va desfășura, notează Bloomberg.

Macron și Merkel, care au propus recent organizarea unui summit UE-Rusia, au mai purtat discuții similare cu Xi Jinping, inclusiv o videoconferință la data de 30 decembrie anul trecut, la care au participat și președintele Consiliului European, Charles Michel, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a avut drept rezultat un acord preliminar în materie de investiții, dar a cărui procedură de ratificare este în prezent blocată.

Legăturile dintre China și UE au devenit tensionate în acest an, pe fondul unei creșteri a opiniilor negative față de Beijing în Europa și a eforturilor președintelui american Joe Biden de a face presiuni asupra aliaților tradiționali ai SUA în scopul unei poziții unite a marilor democrații ale lumii față de provocarea sistemică reprezentată de China.

Mai mult, reprimarea de către China a minorității uigure din Xinjiang a devenit un punct cheie de tensiune, Beijing-ul și Bruxelles-ul sancționându-și reciproc oficialii, în timp ce instituțiile UE au oprit ratificarea Acordului global privind investițiile.

Parlamentul European și-a manifestat în luna mai opoziția față de ratificarea acordului UE-China privind investițiile, încheiat anul trecut după doi ani de blocaj, ca urmare a acțiunilor represive ale Beijingului asupra minorității uigure din China și sancțiunilor impuse împotriva unor politicieni europeni care au criticat situația drepturilor omului din China.

De asemenea, cancelarul german Angela Merkel a avertizat recent că Uniunea Europeană va ratifica acordul comercial cu China doar dacă Beijingul va face progrese în ceea ce privește drepturile lucrătorilor.

Convorbirea Merkel-Macron-Xi urmează summit-urilor G7NATO și UE-SUA, la care marile democrații ale lumii și aliații și partenerii transatlantici au adoptat poziții dure față de China, conform declarațiilor ce au urmat acestor reuniuni.

În schimb, Slovenia, țară care a preluat de la Portugalia președinția semestrială a Consiliului Uniunii Europene, va găzdui la 6 octombrie un summit european extraordinar pentru a discuta despre relațiile Uniunii Europene cu China, a anunțat vineri premierul Janez Jansa, fără a menționa dacă președintele chinez Xi Jinping va fi invitat să participe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
0,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Sat
6
Sun
8
Mon
8
Tue
8
Wed
9
Arhivă Radio Chișinău