Angela Merkel se arată deschisă unui compromis în problema alegerii președintelui Comisiei Europene

  • 26 Iunie 2019 17:44
Angela Merkel se arată deschisă unui compromis în problema alegerii președintelui Comisiei Europene

Cancelarul german Angela Merkel a declarat miercuri că ea sprijină în continuare deplin sistemul de ''cap de listă'' (Spitzenkandidat) pentru alegerea viitorului președinte al Comisiei Europene, dar a admis că acum va fi dificil de aplicat acest sistem, dată fiind fragmentarea noului Parlament European și opoziția altor lideri europeni față de Manfred Weber și ceilalți capi de listă, informează agențiile Reuters și AFP, potrivit Agerpres.

Angela Merkel susține acest sistem pentru ca popularul Manfred Weber să devină președinte al Comisiei Europene, acesta nefiind însă agreat în principal de președintele francez Emmanuel Macron.

La summitul european desfășurat săptămâna trecută s-a constatat însă că nici ceilalți doi ''capi de listă'' ai grupurilor politice din Parlamentul European și candidați la conducerea executivului comunitar nu au în rândul liderilor europeni o susținere majoritară pentru a ocupa acest post, respectiv socialistul olandez Frans Timmermans și liberala daneză Margrethe Vestager.

Vorbind miercuri în fața Bundestagului, cancelarul Angela Merkel s-a arătat deschisă față de un compromis cu liderii europeni. ''Poate fi candidat la președinția Comisiei numai acela care a fost prezentat (Parlamentului European) de către Consiliul European, și aceasta nu depinde doar de mine (...) Doresc ca aceasta să se facă în acord cu principiul Spitzenkandidat, dar nu pot spune astăzi că așa se va întâmpla'', a explicat șefa executivului german.

''Nu toată lumea în Consiliul European este favorabilă procesului Spitzenkandidat și, cum prețuim mult relația franco-germană, trebuie să acceptăm că președintele francez are o opinie diferită de a mea'', a adăugat Merkel. ''Sper așadar să găsim o soluție care nu respinge procesul Spitzenkandidat, dar care de asemenea permite Europei să fie eficientă'', a conchis ea.

Însă Manfred Weber a estimat, într-un articol publicat miercuri în cotidianul german Die Welt, că renunțarea la acest sistem ar fi un pas înapoi pentru democrația europeană și l-a atacat pe președintele Macron.

Prin renunțarea la alegerea președintelui Comisiei Europene din rândul capilor de listă ai marilor familii europene ''transparența și democrația vor fi puse în adormire și UE pornește pe drumul revenirii la luarea deciziilor în culise'', consideră Weber. ''Deocamdată, triumfă cei care au o abordare distructivă și care vor să împiedice ceva'', mai notează el în articol, făcând aluzie la președintele Franței.

Totuși, sistemul Spitzenkandidat a fost aplicat o singură dată, în anul 2014, înainte tot șefii de stat sau de guvern reuniți în Consiliul European hotărând cine va conduce Comisia Europeană.

Miercuri seară se va desfășura la Berlin o întâlnire la care vor participa Angela Merkel, succesoarea ei la conducerea Uniunii Creștin-Democrate (CDU), Annegret Kramp-Karrenbauer, președintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, și Manfred Weber. Obiectivul reuniunii este ca, până la summitul european de criză convocat pentru duminică, să se elaboreze un plan pentru a se ajunge la o înțelegere asupra numelui viitorului președinte al Comisiei Europene și în general asupra tuturor celorlalte funcții de conducere cheie ale instituțiilor europene.

În noul Parlament European, care trebuie să-i valideze prin vot pe cei aleși de liderii europeni să ocupe principalele posturi europene, popularii și socialiștii nu mai au împreună majoritate, astfel că pentru pentru formarea unei coaliții progresiste sunt nevoiți să negocieze cu noul grup liberal impulsionat de Emmanuel Macron și chiar și cu Verzii.

Ca un semn al tensiunilor și incertitudinilor persistente, alegerea președintelui Parlamentului European, prevăzută inițial pe 2 iulie, a fost amânată pentru ziua următoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sat
26
Sun
26
Mon
27
Tue
27
Wed
27
Arhivă Radio Chișinău