Angela Merkel avertizează: Germania este încă la începutul pandemiei. Am câștigat timp

  • 23 Aprilie 2020 12:31
Angela Merkel avertizează: Germania este încă la începutul pandemiei. Am câștigat timp

Cancelarul Angela Merkel a făcut joi un apel către germani de a demonstra anduranță și disciplină pentru a ieși din pandemia de coronavirus, care este "încă la început" și a cerut o susținere mai mare a bugetului Uniunii Europene pentru a ajuta revenirea blocului economic, potrivit Reuters.

Merkel este îngrijorată că germanii își vor reduce eforturile de a păstra distanța socială după ce guvernele regionale și federale au convenit să redeschidă magazinele în cursul acestei săptămâni.

Germania este pe locul cinci ca număr de cazuri de coronavirus, după Statele Unite, Spania, Italia și Franța, dar a reușit să mențină redus numărul deceselor, mulțumită testării extensive, începute devreme.

Numărul cazurilor confirmate în Germania a crescut cu 2.353, ajungând la 148.046, potrivit datelor furnizate recent de Institutul Robert Koch.

Numărul persoanelor care și-au revenit este mai mare decât numărul de cazuri noi.

"Tocmai pentru că aceste cifre ne dau speranțe, mă simt obligată să spun că acest rezultat provizoriu este fragil. Gheața este subțire, chiar cea mai subțire", a afirmat Merkel în Bundestag. "Suntem încă departe", a afirmat ea, avertizând: "Nu trăim faza finală a pandemiei, ci abia începutul ei." Relaxarea treptată a restricțiilor în Germania cere ca regulile de distanțare socială să rămână în vigoare până pe 3 mai. Școlile se vor deschide pe 4 mai, cu elevii anilor terminali. Tot pe 4 mai se pot deschide saloanele de înfrumusețare.

Merkel și liderii statlui urmează să se întrunească din nou pe 30 aprilie pentru a revizui planul pentru după data de 3 mai.

"Dacă dăm dovadă de cea mai mare anduranță și disciplină la începutul acestei pandemii, vom putea să revenim mai repede și mai stabil la viața noastră economică, socială și publică", a declarat Merkel.

Întorcându-și atenția către răspunsul Uniunii Europene a impactul economic al virusului, Merkel a afirmat că apelurile unor state membre ale UE de a împărți datoriile nu sunt viabile. "Ar fi un proces dificil, ar dura mult și nici nu ar ajuta pe nimeni în situația actuală, pentru că avem nevoie de instrumente rapide pentru a gestiona criza", a afirmat ea, cerând în schimb inițierea unui program european cu scopul de a susține o creștere economică in următorii doi ani.

"Discuțiile noastre de astăzi nu vor fi încă despre detalii sau despre a decide amploarea programului, dar un lucru este clar: în spirit de solidaritate, ar trebui să fim pregătiți - într-o perioadă de timp - să aducem contribuții diferite, respectiv mult mai mari, către bugetul UE", a afirmat Merkel. Organizația Mondială a Sănătății este un partener indispensabil pentru Germania, a afirmat cancelarul, distanțându-și guvernul de decizia președintelui Trump de a sista finanțarea organismului mondial de către Statele Unite. "OMS este un partener indispensabil și o susținem în rolul pe care îl deține", a declarat Merkel.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău