Angela Merkel, acuzată într-un amplu scandal privind situația migranților

  • 03 Iunie 2018 21:43
Angela Merkel, acuzată într-un amplu scandal privind situația migranților

Angela Merkel și guvernul său au făcut obiectul unor acuzații, duminică, într-un vast scandal care afectează de mai multe săptămâni biroul însărcinat cu gestionarea situației sutelor de mii de migranți ce au venit în Germania din 2015.

”Eșecul se află în lipsa de acțiune (a Guvernului), din momentul în care provocările pe care avea să le înfrunte Germania prin venirea refugiaților erau clare”, a declarat fostul președinte al Biroului Federal al Migranților și Refugiaților (BAMF), Frank-Jürgen Weise, săptămânalului Der Spiegel, citat de Digi24.

„Criza ar fi putut să fie evitată”, a apreciat el.

Weise afirmă că a informat-o personal pe Angela Merkel - în două rânduri - despre aceste probleme, în 2017, fără să fie luate măsuri.

Un raport confidențial pe care l-a întocmit, în care atacă dur Guvernul, a fost de asemenea divulgat în presă.

Guvernul cancelarului Angela Merkel se află, de câteva săptămâni, sub presiune, în urma descoperirii unui presupus caz de corupție într-o filială din Bremen a BAMF - un organism aflat în subordinea Ministerului german de Interne.

Conducătoarea filialei, avocați și interpreți au fost acuzații de corupție și inculpați.

Filiala este acuzată că a validat cel puțin 1.200 de cereri de azil depuse de migranți în schimbul a diverse avantaje.

Conducătoarea ei contestă acuzațiile și afirmă că era doar depășită de situație.

Guvernul verifică, în paralel, alte mii de dosare, pentru a vedea dacă scandalul este mai amplu.

Executivul este nevoit să se apere de acuzații potrivit cărora, în cel mai bun caz, a ignorat avertismente interne referitoare la deturnări și probleme care erau în curs, iar în cel mai rău caz că le-a mușamalizat.

”Este pur șisimplu un eșec al cancelarului”, a denunțat duminică un lider al Partidului Social-Democrat (SPD), Ralf Stegner, formațiune aflată la guvernare împreună cu partidul lui Merkel. „Nu le poți spune oamenilor «Vom reuși» (sloganul lui Merkel la venirea migranților, în 2015), iar apoi să stai cu brațele încrucișate când organismul însărcinat cu dosarul eșuează din lipsă de mijloace”, a adăugat el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:3,09 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău