Angela Merkel a fost decorată de Emmanuel Macron cu Marea Cruce a Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincție a Franței

  • 04 Noiembrie 2021 13:21
Angela Merkel a fost decorată de Emmanuel Macron cu Marea Cruce a Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincție a Franței

Președintele francez Emmanuel Macron a primit-o miercuri pe Angela Merkel, venită în Franța în cadrul ultimei sale vizite în această țară în calitate de cancelar al Germaniei, prilej cu care șeful statului francez i-a acordat cancelarului federal Marea Cruce a Legiunii de Onoare franceze într-un “semn al prieteniei speciale dintre Germania și Franța”, informează Bundesregierung într-un comunicat, citat de caleaeuropeana.ro.

Întâlnirea care a marcat finalul mandatului lui Merkel nu a avut loc în capitala Paris, ci în micul oraș Beaune, în mijlocul regiunii viticole Burgundia.

Președintele francez Emmanuel Macron l-a primit pe cancelar în centrul istoric al orașului Beaune, iar programul a inclus un tur al orașului vechi, un concert de pian și o vizită la ospiciul medieval “Hôtel-Dieu”. Orașul viticol Beaune este situat la aproximativ 40 de kilometri sud de Dijon, unde Macron și mulțimi adunate pe străzi au întâmpinat-o pe Merkel.

“În cadrul unui dineu comun, președintele i-a acordat cancelarului Marea Cruce a Legiunii de Onoare (“Légion d’honneur”), cea mai înaltă distincție franceză. Premiul este o recunoaștere a angajamentului special al lui Merkel în relațiile dintre cele două țări. Aceasta reflectă cooperarea deosebit de bună și de încrezătoare dintre cancelarul și președintele francez”, transmite sursa citată.

Marea Cruce este cea mai înaltă dintre cele cinci clase de ordine din cadrul Legiunii de Onoare franceze și se acordă persoanelor civile și militare care au adus o contribuție deosebită pentru Franța. Nu doar demnitarii francezi sunt onorați cu acest premiu, ci și personalități internaționale pot primi acest premiu. Angela Merkel este omagiată pentru angajamentul său deosebit în favoarea relațiilor franco-germane.

Fostul președinte german Joachim Gauck, fostul cancelar german Willy Brandt și primul cancelar al Republicii Federale Germania, Konrad Adenauer, se numără printre cei care au primit Marea Cruce.

Marea Cruce a Legiunii de Onoare a fost acordată de Macron lui Merkel la Château du Clos de Vougeot.

Vădit emoționată la momentul decorării sale, Merkel a spus: “Merci” -, după care ea și liderul francez s-au îmbrățișat amical.

Decorația acordată lui Merkel de către Emmanuel Macron se înscrie în suita de momente și evenimente protocolare, simbolice și de reverență organizate pentru omagierea cancelarului german.

Cel mai recent, liderii din G20 reuniți la Roma au ovaționat-o duminică pe șefa executivului german Angela Merkel, cu prilejul ultimei ei participări la summit în calitate de cancelar. Premierul italian Mario Draghi, gazda summitului, i-a oferit Angelei Merkel un buchet de trandafiri multicolori, în timp ce ceilalți șefi de stat și guvern participanți s-au ridicat de pe scaune și au aplaudat.

Summitul G20 este cel de-al patrulea summit major din acest an care a marcat ultimele reprezentanții ale Angelei Merkel pe scena lumii.

Despărțirea Angelei Merkel de marea scenă politică europeană și internațională a început în luna iunie, ea participând pentru ultima dată la summit-urile G7 și NATO, structuri și organizații unde, de asemenea, a căpătat o poziție longevivă.

Totodată, în ultimele luni mai mulți lideri occidentali au găzduit vizite ale longevivului lideri transatlantic. Pe 15 iulie, la Casa Albă, președintele SUA Joe Biden a elogiat “natura istorică” a mandatelor Angelei Merkel: “Ai fost un apărător de neclintit al Europei unite și al alianței transatlantice. Îmi va fi dor să te văd la summiturile noastre”. Cel mai recent, ea a fost laureată cu Premiul “Carol al V-lea” de regele Spaniei pentru că reprezintă “spiritul celei mai bune Europe unite”.

Consiliul European de toamnă de la Bruxelles din 21-22 octombrie, o reuniune altfel ordinară și prevăzută în calendarul politic instituțional, a fost scena unui moment demn de a fi înscris în cronica istoriei integrării europene. Liderii statelor membre au organizat o ceremonie de adio pentru cancelarul german Angela Merkel, aflată la cel de-al 107-lea și (probabil) ultimul său Consiliu European înainte de a se retrage de la conducerea celei mai mari puteri europene, după 16 ani, și de a se îndrepta către panteonul integrării europene. Mai mult, în cadrul ceremoniei de adio organizate de liderii europeni, care a cuprins o fotografie de familie, un cadou simbolic și aplauze la scenă deschisă, omologii săi europeni i-au rezervat cancelarului german o surpriză aparte: un mesaj video din partea unuia dintre cei mai apropiați parteneri internaționali ai Angelei Merkel, fostul președinte american Barack Obama.

De asemenea, într-un discurs de omagiere, Charles Michel – care prezidează summiturile UE – a descris-o pe Merkel ca fiind “un monument” și a spus că fără ea reuniunile “vor fi ca Roma fără Vatican sau Parisul fără Turnul Eiffel”.

Supranumită “cancelarul etern” al Germaniei și “doamna de fier” a Europei, Angela Merkel a intrat în cel de-al 16-lea an de când este în fruntea guvernului federal de la Berlin, ea devenind la 22 noiembrie 2005 cel mai tânăr cancelar german și prima femeie în această poziție. În peste un deceniu și jumătate de la preluarea puterii, călcând pe urmele mentorului său Helmut Kohl, Merkel a ajuns cel mai proeminent om politic din Europa și de multe ori a fost privită drept lider al lumii libere. Mai mult, în funcție de durata negocierilor post-electorale pentru constituirea unui nou guvern federal, Merkel are șansa de a-l detrona pe Kohl din poziția neoficială de cel mai longeviv cancelar postbelic al Germaniei.

De-a lungul celor aproape 16 ani la putere, Angela Merkel a colaborat cu patru președinți americani (George W. Bush, Barack Obama, Donald Trump și Joe Biden), patru președinți francezi (Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy, Francois Hollande și Emmanuel Macron), cinci prim-miniștrii britanici (Tony Blair, Gordon Brown, David Cameron, Theresa May și Boris Johnson) și alți zeci de lideri europeni, transatlantici și internaționali.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău