Angajații Moldelectrica au fost instruiți cum să piloteze dronele donate de USAID

  • 25 Septembrie 2023 11:30
Angajații Moldelectrica au fost instruiți cum să piloteze dronele donate de USAID

Timp de patru zile, 13 angajați ai Întreprinderii de Stat Moldelectrica au învățat cum să folosească cele zece drone donate de Guvernul Statelor Unite, prin intermediul proiectului USAID „Securitatea Energetică a Republicii Moldova”. La data de 22 septembrie curent, centrul de instruire de la Corbu, Dondușeni, a fost vizitat de secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, șeful USAID Moldova, Jeff Bryan, și vicedirectorul Î.S. Moldelectrica, Sergiu Carmanschi unde au putut participa la demonstrații prezentate de angajații Moldelectrica, sub supravegherea instructorilor din SUA.

Dronele donate vor îmbunătăți procesul de inspectare a linilor electrice de înaltă tensiune și vor reduce timpul de intervenție în cazul unor eventuale incidente. Vicedirectorul Î.S. Moldelectrica, Sergiu Carmanschi, a evidențiat importanța integrării tehnologiilor avansate, precum dronelor, în activitățile operaționale ale întreprinderii, pentru a spori eficiența și siguranța serviciilor de transport a energiei electrice. “Utilizarea dronelor în sectorul energetic aduce numeroase beneficii, inclusiv inspecții mai rapide și mai precise ale rețelelor de transport, identificarea și intervenția promptă în caz de defecțiuni, precum și optimizarea proceselor de mentenanță”, a spus Carmanschi.

Secretarul de stat al Ministerului Energiei, Constantin Borosan, a subliniat angajamentul guvernului de a sprijini inițiativele inovatoare în sectorul energetic și a mulțumit partenerilor de dezvoltare pentru ajutorul oferit la transformarea autorităților și întreprinderilor de profil. 

“Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, Guvernul SUA ne ajută să ne fortificăm securitatea energetică pe mai multe paliere, fie că e vorba de noi linii de interconexiune cu România, fie de generatoare la întreprinderile energetice sau alte echipamente esențiale pentru Moldelectrica, Energocom, Termoelectrica, Agenția de Eficiență Energetică. Este cazul și acestor drone donate de USAID, care vor optimiza anumite procese. Iar furtuna de astă-vară a demonstrat că dronele ne pot ajuta să avem intervenții mai rapide”, a declarat Constantin Borosan.

Jeff Bryan, șeful Misiunii USAID Moldova, a subliniat angajamentul SUA de a sprijini Guvernul Republicii Moldova în consolidarea securității energetice pe termen lung și  importanța îmbunătățirii infrastructurii energetice din țară. ”Colaborăm cu partenerii noștri din sectorul energetic pentru a ne asigura că energia va ajunge în case și afacerile din Moldova, într-un mod stabil și accesibil. Această donație de drone este doar o parte a suportului acordat de Guvernul Statelor Unite pentru a sprijini Republica Moldova în procesul de deblocare a potențialului său energetic și de a ajuta cetățenii Moldovei să se bucure de resurse energetice accesibile”, a menționat Jeff Bryan. 

Evenimentul de testare a dronelor de la Corbu, Dondușeni, a inclus demonstrații prezentate de angajații Moldelectrica, sub supravegherea instructorilor din SUA.

Cele 10 drone, în valoare de aproximativ un milion de dolari SUA, au fost donate recent de Guvernul SUA, prin intermediul Misiunii Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională. 

USAID colaborează cu Moldelectrica de mai mult de un deceniu pe diverse domenii care au scopul de fortifica securitatea cibernetică a instituției, realiza studii de fezabilitate în domeniul energiei regenerabile și facilita interconectarea sistemului electroenergetic al Republicii Moldova la cel al României, și implicit la cel al Europei continentale ENTSO-E.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:4,63 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău