Angajații din Olanda ar putea câștiga bani dacă vin cu bicicleta la muncă

  • 15 Iunie 2018 15:02
Angajații din Olanda ar putea câștiga bani dacă vin cu bicicleta la muncă

Angajații ar putea în curând câștiga bani pedalând în Olanda, unde guvernul vrea ca drumurile cu bicicleta spre și dinspre locul de muncă să fie remunerate, pentru a reduce ambuteiajele din țară, informează vineri AFP.

„Să ieșim din mașini și să sărim pe bicicletă", a îndemnat secretarul de stat pentru Infrastructură Stientje Van Veldhoven, propunând "o remunerare, plătită de angajator, de 19 centime pe fiecare kilometru efectuat cu bicicleta spre sau dinspre locul de muncă".

Olanda este cunoscută pe plan mondial pentru numeroasele sale biciclete: țara numără peste 22 de milioane de biciclete la 17 milioane de locuitori, potrivit asociației automobiliștilor olandezi BOVAG.

Expresia "velo-boulot-dodo" (în franceză, "bicicletă-job-somnic") reflectă ritmul cotidian a numeroși angajați ai săi, însă Olanda are o populație foarte densă și se confruntă de asemenea cu ambuteiaje interminabile.

"Vreau să stimulez ciclismul, pentru a scoate 200.000 de navetiști din mașini și pentru ca împreună să facem cu bicicleta cu 3 kilometri mai mult în fiecare an", a continuat Stientje Van Veldhoven într-un comunicat.

Salariaților ar urma de asemenea să le fie rambursați banii după achiziționarea unei noi biciclete pentru drumurile spre serviciu, explică ministrul pentru Infrastructură.

Pentru a promova folosirea bicicletei, Stientje Van Veldhoven are prevăzute discuții cu marii angajatori ai țării și întreprinderile mici și mijlocii, pentru "a optimiza reglementările fiscale existente". "Bicicleta are o contribuție importantă la accesibilitate, calitatea vieții și sănătate", a mai subliniat secretarul de stat.

În Olanda, mai mult de jumătate dintre drumurile zilnice cu mașina sunt mai mici de 7,5 kilometri și peste jumătate dintre angajați locuiesc la mai puțin de 15 km de locul lor de muncă.

"Prin dezvoltarea bicicletei electrice, aceasta este o distanță ce poate fi acoperită ușor", potrivit ministerului, care îi îndeamnă pe toți olandezii să urce pe biciclete.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău