Angajatele din medicină care au 40 de ani și mai mult pot efectua gratuit screening mamar

  • 09 Martie 2021 10:08
Angajatele din medicină care au 40 de ani și mai mult pot efectua gratuit screening mamar

O fundație din Republica Moldova a lansat un proiect de screening mamar dedicat medicilor, asistentelor medicale și infirmierelor din instituțiile medicale din țară. Pe parcursul anului 2021, peste 200 de femei vor putea beneficia de investigații gratuite pentru prevenirea cancerului mamar, transmite IPN, cu referire la un comunicat al Fundației „Medpark”.

Potrivit statisticilor, peste o mie de femei sunt diagnosticate anual cu cancer mamar în Republica Moldova, acesta fiind cel mai frecvent tip de cancer întâlnit în țară. Din lipsă de timp sau resurse, propria sănătate este uneori neglijată și se amână acele controalele profilactice care salvează vieți. Însă, un diagnostic grav precum cancerul mamar poate fi tratat cu șanse maxime de succes doar dacă este depistat la timp. În statele cu o medicină avansată rata de vindecare completă în cancerul mamar este de peste 90-95. Și Republica Moldova poate ajunge la această performanță prin screeningul precoce.

Pentru a depista la timp cancerul mamar sunt necesare și sunt incluse în proiectul de screening mamar mamografia digitală în 2 incidențe și consultația medicului mamolog. Potrivit medicilor, mamografia este cea mai simplă și eficientă metodă de detectare precoce a proceselor patologice la nivelul glandelor mamare. Aceasta se recomandă a fi efectuată anual începând cu vârsta de 40 de ani. Medicul imagist și chirurgul mamolog vor veni ulterior cu concluziile de rigoare pentru a exclude orice risc.

Sunt invitate să treacă screening-ul mamar angajatele din sistemul medical cu vârsta de peste 40 de ani, care nu au efectuat o mamografie în ultima jumătate de an. Toate serviciile sunt oferite gratuit în cadrul proiectului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău