Angajarea specialistului pentru protecția drepturilor copilului trebuie să fie obligatorie

  • 08 Noiembrie 2018 10:45
Angajarea specialistului pentru protecția drepturilor copilului trebuie să fie obligatorie

În legislație trebuie introdusă obligația angajării specialistului pentru protecția drepturilor copilului, cu finanțarea acestuia de la bugetul de stat.

De asemenea, este necesară instituirea unei proceduri judiciare noi privind examinarea cazurilor de autorizare a luării copilului din familie pe termen scurt, decăderea din drepturile părintești sau luarea copilului din familie. Această procedură ar presupune existența completelor specializate, instruite în domeniu, care vor examina în regim de urgență litigiile, potrivit recomandărilor făcute de expertul independent Ina Soțchi, care acccentuiază și faptul că legislația privind protecția socială a copiilor ar putea fi îmbunătățită.

Una dintre recomandări este de a exclude obligația prezenței asistentului social comunitar, medicului de familie și a ofițerului de sector al poliției la procedura de luare imediată asiguratorie a copilului. La fel, se propune de a fi instituite sancțiuni administrative pentru luarea abuzivă și neîntemeiată a copilului din familie.

Președinta Asociației obștești CCF Moldova – Copil, Comunitate, Familie, Liliana Rotaru, a exprimat susținere pentru recomandarea privind obligativitatea  angajării specialistului pentru protecția drepturilor copilului, cu finanțarea acestuia de la bugetul de stat,  însă și-a exprimat îngrijorarea în raport cu recomandarea ce prevede excluderea obligației prezenței asistentului social comunitar, medicului de familie și a ofițerului de sector al poliției la procedura de luare imediată asiguratorie a copilului.

Potrivit datelor din raportul preliminar, la sfârșitul anului 2017, în Republica Moldova se aflau la evidență 35,4 mii de copii separați de părinți. Cei mai mulți, peste 30 de mii au părinții sau unicul părinte plecați peste hotare. 293 de copii sunt luați de la părinți din cauza existenței pericolului iminent pentru viața sau sănătatea lor.

Sursa: IPN

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău