Angajament pentru promovarea educației în rândul tinerilor

  • 21 Mai 2019 10:15
Angajament pentru promovarea educației în rândul  tinerilor

Reprezentanți ai direcțiilor raionale de învățământ, directori de școală și profesori, medici și specialiști în sănătatea adolescenților, dar și elevi și părinți din mai multe raioane ale țării, și-au luat angajamentul comun de a susține educația pentru sănătate a tinerilor și prevenirea comportamentelor de risc, scrie IPN.

Subiectele au fost discutate în cadrul primei conferințe naționale cu genericul: „Parteneriatul școală-comunitate în promovarea educației pentru sănătate a tinerilor”, transmite IPN.

Angela Cutasevici, secretar de stat la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, a menționat că la școală, ca parte a reformei curriculare, în clasele 1-12, au fost introduse elemente ale educației pentru sănătate în disciplina obligatorie „Dezvoltare personală”. Adițional, cursul opțional „Educația pentru sănătate” oferă elevilor care îl aleg informații detaliate despre dezvoltarea și sănătatea lor, ajutându-i să ia decizii informate, a spus Angela Cutasevici.

Cursul opțional „Educația pentru sănătate” este studiat astăzi la solicitare de circa 22 de mii de adolescenți, ceea ce constituie aproximativ 10% din numărul total al acestora. Acest curs cuprinde 7-9 module importante pentru dezvoltarea holistica a tinerilor, inclusiv sănătatea mintala, reproductivă, prevenirea violenței, alimentația sănătoasă și altele. Curriculumul acestui curs a fost revizuit cu susținerea UNFPA și a Ambasadei Olandei și include informație de calitate, adecvată vârstei elevilor, pentru o dezvoltare armonioasă.

Natalia Plugaru, reprezentantă adjunctă UNFPA Moldova, spune că în lipsa părinților, care sunt plecați peste hotare, importanța acestei discipline este cu atât mai mare, ajutând tinerii să comunice, să ia decizii responsabile și să fie protejați de riscuri. „Dovezile internaționale arată că educația pentru sănătate contribuie la reducerea sarcinilor neplanificate în adolescență, a infecțiilor cu transmitere sexuală, HIV, violență, abuz de substanțe nocive. Iată de ce UNFPA sprijină MECC în promovarea educației pentru sănătate, pentru ca tot mai mulți tineri să aibă acces la ea. Este rolul fiecărui actor din societate – școală, părinți, autorități, specialiști medicali, tineri – să contribuie la crearea unui mediu favorabil pentru dezvoltarea sănătoasă a tinerilor”, Natalia Plugaru.

Conferința s-a încheiat cu o Rezoluție semnată de toți participanții la discuție, inclusiv autoritățile centrale și locale în domeniul învățământului, organizațiile societății civile, centrele de tineret și de sănătate, familiile, părinții și tinerii, care și-au luat angajamentul de a crea parteneriate la nivel local pentru a preveni comportamentele de risc ale adolescenților.

Conferința a fost organizată de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în parteneriat cu UNFPA Moldova și Centrul Educațional Pro-Didactica, cu sprijinul financiar al Ambasadei Olandei în cadrul proiectului „Promovarea educației pentru sănătate a tinerilor”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău