Andrian Candu și Pavel Filip au susținut o conferință de presă comună

  • 01 August 2016 13:41
Andrian Candu și Pavel Filip au susținut o conferință de presă comună

Chișinăul a realizat majoritatea prevederilor incluse în Foaia de parcurs privind Asocierea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, reușind deblocarea finanțării externe și stabilizarea celor mai importante domenii în stat.

Declarații în acest sens au făcut astăzi președintele Parlamentului Andrian Candu și premierul Pavel Filip, în cadrul unei conferințe de presă comune. În același timp unii experți consideră exagerat optimismul autorităților în situația în care cele mai importante reforme, inclusiv cea a sistemului financiar bancar și a domeniului audiovizualului așa și nu au fost adoptate.

Republica Moldova a îndeplinit 74 de puncte din cele 82 incluse în Foaia de Parcurs privind Asocierea Republcii Moldova la Uniunea Europeană. Potrivit președintelui Parlamentului Andrian Candu, mai rămân anumite restanțe, care la insistența experților FMI au fost lăsate pentru sesiunea de toamnă a Legislativului, urmând a fi discutate cu partenerii externi de dezvoltare ai Republicii Moldova.   

”A fost un efort consolidat și un bun instrument de mobilizare această foaie de parcurs. În toamnă ne propunem și ne vom axa pe reforme, ne propunem să continuăm în același ritm accelerat pentru a reuși să îmbunătățim viața cetățenilor din Republica Moldova. Sunt realizări frumoase, dar mai avem multe de făcut pentru cetățenii țării”, a declarat Andrian Candu.

Premierul Pavel Filip a menționat că în urma ultimei vizite a FMI la Chișinău s-a reușit deblocarea finanțării externe fapt care oferă țării o perspectivă clară de dezvoltare.

Pachetele de legi cu privire la sistemul bancar și noul Cod al Audiovizualului vor fi discutate în sesiunea de toamnă a Parlamentului. Am realizat reforme importante cum sunt cea a justiției și în domeniul de afaceri. După ce le vom implementa, va începe finanțarea Republicii Moldova din partea UE, a FMI și va fi acordată prima tranșă de 50 de milioane de euro din acordul cu România. Nu am reușit să schimbăm lucrurile în R. Moldova, dar am reușit să aducem lucrurile din Republica Moldova pe calea cea dreaptă.
Unii experți nu sunt însă la fel de optimiști ca autoritățile de la Chișinău, în situația în care cele mai importante prevederi ale Foii de parcurs, și anume reforma sistemului financiar-bancar, pachetele de legi privind integritatea și adoptarea unui nou Cod al Audiovizualului așa și nu au fost adoptate.

”Această foaie de parcurs reprezintă exclusiv un instrument de apropiere a Bruxelles-ului de Chișinău, o modalitate de recâștigare a încrederii partenerilor externi. Realizarea cu adevărat a reformelor depinde doar de voința politică a autorităților moldovenești, și nu de prevederile unui document tehnic cum este Foaia de parcurs.  Chiar dacă au fost realizate 74 din cele 82 de puncte incluse în document, rămân restante evaluarea sistemului financiar-bancar, evaluarea BNM și ANRE, reformarea sistemului energetic, măsuri care nu vor fi atât de ușor de realizat”, a declarat directorul Institutului Economiei de Piață, Roman Chircă.  

Pavel Filip și Andrian Candu am mai menționat că recent au semnat o scrisoare către șefa diplomației europene Frederica Mogherini și comisarul pentru extindere, Johannes Hahn, pe care i-au informat despre mersul reformelor în Republica Moldova, și au anunțat prioritățile pentru perioada imediat următoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău