Andrian Candu: S-ar putea ca Armata să nu-l recunoască în curând pe președintele Dodon

  • 20 Septembrie 2017 02:40
Andrian Candu: S-ar putea ca Armata să nu-l recunoască în curând pe președintele Dodon

Decizia Curții Constituționale va pune punct blocajului instituțional creat prin refuzul președintelui Igor Dodon de a-l numi în funcția de ministru al apărării pe Eugen Sturza, candidatul coaliției de guvernare. Este poziția președintelui Parlamentului, Andrian Candu, citat de IPN.

„S-ar putea ca Armata să nu-l recunoască în curând pe domnul președinte, din câte cunosc. Dar, domnul președinte Dodon singur își sapă groapa și cade în capcană atunci când refuză să îndeplinească prevederile constituționale”, a spus președintele Parlamentului, după tradiționala ședință a PDM.

Șeful legislativului afirmă că Igor Dodon este obligat să-l numească pe Sturza în calitate de ministru al apărării după ce Guvernul a înaintat pentru a doua oară candidatura acestuia.

„Dacă în Constituție scrie clar că el este obligat să accepte candidatura ministrului a doua oară, atunci el trebuie să o facă, indiferent că-i place sau nu-i place. El este în opoziție față de actuala putere, se comportă ca atare, îl înțelegem, dar în același timp noi nu trebuie să ajungem la blocaje instituționale”, a declarat Andrian Candu.

Guvernul a sesizat Curtea Constituțională pentru interpretarea art. 98, alin. (6) din Constituția Republicii Moldova, în vederea clarificării acțiunilor care pot fi întreprinse de către premier și a deciziilor care pot fi adoptate de către Parlament în cazul în care președintele Republicii Moldova refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru.

O decizie în acest sens a fost luată într-o ședință specială a cabinetului de miniștri desfășurată marți, 19 septembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Nori împrăștiați
Umiditate:77 %
Vint:4,63 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău