Andrian Candu la APCE: Consiliul Europei trebuie să urmărească atent situația din R.Moldova

  • 04 Octombrie 2019 09:57
Andrian Candu la APCE: Consiliul Europei trebuie să urmărească atent situația din R.Moldova

Deputatul Partidului Democrat Andrian Candu a solicitat, în cadrul sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, ca ceea ce se întâmplă în Republica Moldova să fie urmărit îndeaproape. Potrivit parlamentarului, „există un risc enorm ca actuala guvernare să fie un mare eșec”, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al PDM se menționează că Andrian Candu „a denunțat abuzurile comise de coaliția PSRM-ACUM împotriva opoziției parlamentare”. Potrivit democratului, care este membru al delegației Republicii Moldova la Adunare, „Republica Moldova se confruntă în prezent cu provocări majore. Cele mai importante dintre acestea țin de fortificarea instituțiilor statului, reforma justiției, lupta împotriva corupției și îmbunătățirea nivelului de trai al populației”.

Deputatul a mai menționat, „realizarea obiectivelor necesită implicarea tuturor părților. În ciuda intențiilor declarate însă de guvernare, acțiunile acesteia demonstrează contrariul. Partidele parlamentare de opoziție sunt limitate în libertatea de exprimare și în acțiuni”.

„Actuala guvernare a pornit o adevărată „vânătoare de vrăjitoare” împotriva liderilor și membrilor partidelor de opoziție. Se admit multiple abuzuri, încălcări ale legii și de procedură atunci când este ridicată imunitatea parlamentară a deputaților”, a declarat Andrian Candu, citat în comunicat. Potrivit lui, „un abuz al coaliției de guvernare este și demiterea profesioniștilor din sistem pe motiv că au activat în Guvernul precedent. Și toate acestea în condițiile deficitului acut de cadre calificate”.

Deputatul democrat „a mai denunțat în cadrul APCE faptul că cele mai importante legi adoptate în Republica Moldova nu au fost supuse expertizei Comisiei de la Veneția. În acest context, a fost invocat cazul când selectarea candidaților la funcția de procuror general a revenit unei comisii guvernamentale și nu Consiliului Superior al Procurorilor, așa cum prevede Constituția”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău