Andrian Candu declară la Ploiești că R.Moldova este determinată să creeze o alternativă energetică reală

  • 27 Septembrie 2017 16:24
Andrian Candu declară la Ploiești că R.Moldova este determinată să creeze o alternativă energetică reală

Conectarea la piața energetică europeană este de o importanță crucială pentru noi și suntem hotărâți să creăm o alternativă energetică reală pentru Republica Moldova, a declarat președintele Parlamentului, Andrian Candu, la Aspen Energy Summit, organizat în Ploiești, România.

Șeful legislativului a menționat, în context, Gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău și interconectarea sistemului electro-energetic al Moldovei cu cel al României, proiect aflat la faza de studiu de fezabilitate. Potrivit lui Candu, securitatea energetică primează față de parametrii economici scontați, se arată într-un comunicat al Parlamentului.

Reprezentanții guvernării de la București, prezenți la eveniment, și-au exprimat dorința ca România să devină un furnizor de securitate energetică în regiune, iar relațiile moldo-române să avanseze și în domeniul energetic.

La evemiment a participat vice-președintele Comisiei Europene, responsabil de Uniunea Energetică, Maroš Šefčovič, oficiali din regiune, experți, investitori în domeniul energetic.

În marja summitului, președintele Parlamentului a avut o întrevedere cu ministrul Energiei al Georgiei, Ilia Eloshvili. Andrian Candu a menționat adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova a pachetului energetic III, prezentând disponibilitatea de a împărtăși experiența Moldovei în acest sens. Oficialii și-au reafirmat suportul bilateral al parcursului european al țărilor și nevoia de a fortifica cooperarea pe segmentul Parteneriatului Estic. 

Summit-ul Aspen Energy este organizat anual de către Institutul Aspen România și oferă posibilitatea dezbaterilor și luarea de decizii importante pentru sectorul energetic din zona Marea Neagră-Marea Caspică. În acest an, forumul a fost organizat la Ploiești, cu ocazia aniversării a 160 de ani de la înființarea în oraș a primei rafinării moderne din lume. Printre temele abordate la summit, s-au aflat dezvoltarea unei piețe competitive a energiei în România și interconectarea cu piața energetică regională și europeană, explorarea opțiunilor de extindere a infrastructurii regionale și trans-regionale, precum și de dezvoltare a inter-conectivității.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Jurnal militar
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,06 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Arhivă Radio Chișinău